Det var i oktober som betalbolaget och banken Klarna fick ett högre kapitalkrav från Finansinspektionen, FI.
FI har uppgett att banker i normalfallet ska ha ett kapitalöverskott på 1 till 1,5 procent. Men för Klarna sattes motsvarande krav på skyhöga 7,5 procent. Klarna skulle alltså behöva fördubbla sitt kapitalöverskott, för att gardera sig för sämre tider.
LÄS ÄVEN: Klarna klarade sig ur granskningen – Finansinspektionen är nöjd
Fintechjätten har dock överklagat FI:s beslut till förvaltningsrätten. Klarna anser att en rimlig nivå är 0,5 procent.
"Är nödvändigt"
Men FI håller fortsatt inte med och skriver i ett yttrande till förvaltningsrätten att myndighetens så kallade vägledning ”är nödvändig för att återspegla den höga risknivån” i Klarna. Det rapporterar Dagens Industri. FI pekar på att Klarna har gjort förluster på 9,3 miljarder kronor sedan 2019.
Vägledningen är inte enbart ett resultat av stresstestets utfall, utan resultatet av en sammanvägd bedömning, i vilken Klarnas sammanlagda risker och Klarnas förmåga att hantera och absorbera dessa ingår, skriver myndigheten i sitt yttrande.
Klarna har tidigare kontrat med att den Europeiska centralbanken, ECB, troligen hade kommit fram till att bolaget inte har ett så stort kapitalbehov som myndigheten hävdar.
FI har dock svarat att det är omöjligt att veta hur ECB skulle ha resonerat – och samtidigt betonat att det är FI som är tillsynsmyndighet för svenska banker.
LÄS ÄVEN: Klarna tvingas böta 7,5 miljoner – efter GDPR-granskning
LÄS ÄVEN: Klagomål mot Klarnas checkout – betaljätten granskas igen
LÄS ÄVEN: Rejäl mångmiljardförlust för Klarna – ”förklaras av vår tillväxt”