Halloween lurar precis runt hörnet. Lagom till högtiden har Kemikalieinspektionen tittat lite närmare på barnprodukter som plastleksaker, slajm och utklädningskläder. Och vad de kom fram till är minst sagt skrämmande.
Av 297 undersökta leksaker och barnprodukter innehöll 15 procent farliga ämnen i högre halter än vad lagen tillåter. Bland halloweenartiklarna, som ansiktsmasker och dekorationer, var andelen ännu högre. Där innehöll 20 procent av produkterna för höga halter.
I de flesta fall innebär ämnena inga akuta risker för barns hälsa, men de bidrar till den totala exponeringen av farliga ämnen som barn utsätts för och många av dem har egenskaper som kan ge upphov till hälsoproblem om man utsätts för dem under en längre tid, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, i en kommentar.
Återkommande problem
Ftalater var det ämne som hittades i flest varor. Det återfanns i mjuk PVC-plast som till exempel i dockor och badleksaker. Bly i lödningar på elektriska produkter var också vanligt förekommande. Andra ämnen som hittades var kadmium, bor och bisfenol A.
Leksakerna och artiklarna som granskats såldes bland annat via marknadsplatser på nätet, av leksaksaffärer, museer, profilföretag och i dagligvaruhandeln. Flest problem fanns på marknadsplatserna, och det är återkommande i Kemikalieinspektionens inspektioner.
En anledning till det tros bero på att varorna i de flesta fall säljs av företag utanför EU direkt till konsumenter. Det finns då inget företag som är ansvarigt för att varorna uppfyller kraven i EU-lagstiftningen.
Mitt råd till konsumenter är att köpa leksaker av bra kvalité och från väletablerade företag. Då minskar du risken att få hem varor med otillåtna ämnen, säger Frida Ramström.
Felaktig märkning
Nära en tredjedel av varorna hade också någon typ av märkningsbrist. Leksaker och elektriska produkter ska vara CE-märkta, men flera av varorna som innehöll otillåtna ämnen var CE-märkta trots att den märkningen ska intyga att varan är säker.
Något som kan röra sig om ett misstag. Men det kan även bero på att tillverkare inte gör alla kontroller som är nödvändiga.
Det är ett problem att CE-märkning sätts på varor som inte är säkra. Men vi rekommenderar ändå att man letar efter CE-märkta varor när man ska handla leksaker och elektriska produkter för risken för otillåtet innehåll är ändå högre bland varorna som saknar märkningen, säger Frida Ramström.
LÄS ÄVEN: Sju av tio dropshippade prylar är farliga: ”Förbjudet”