ANNONS

Faktura ökar trots utskällda lagen - här är regeringens svar

Åsa Lindhagen är ny finansmarknadsminister
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

"För tidigt att dra säkra slutsatser".

ANNONS

Onödigt krångel och överförmynderi - eller en nödvändig insats för att få ner skuldsättningen i samhället? Sedan den nya kassalagen för e-handel presenterades i slutet av 2019 har den varit föremål för diskussion. Trots protester från både e-handlare och betalaktörer infördes den nya lagen i juli 2020, och har alltså nu cirka åtta månader på nacken.

Kritikerna menade bland annat att lagen - som innebär att kreditalternativ inte får vara förifyllda eller placeras överst i kassan - försvårade för kunder som ville handla på faktura. Sedan dess har det dock gång på gång visat sig att fakturabetalningarna står sig fortsatt starka. I Qliros senaste rapport framkom det till och med att andelen som ville betala "efter leverans", det vill säga på kredit, har ökat kraftigt sedan lagen infördes.

LÄS ÄVEN: Allt fler vill betala efter leveransen - här är Qliros nya rekordsiffror

I november visade dessutom en undersökning att faktura som betalningsalternativ hade ökat i popularitet hos e-handelskonsumenterna.

LÄS ÄVEN: Nya bakslaget för kassalagen - faktura ökar i e-handeln

Sedan lagen infördes har både e-handlare och betalaktörer lanserat olika kreativa lösningar för att hantera situationen. Betalningsalternativen kan ligga bredvid varandra istället för i en lista. Eller så har man tagit bort direktbetalningsalternativen, vilket innebär att det blir tillåtet att ha ett kreditalternativ i topp. Vilken effekt det har haft på fakturabetalningarna är dock oklart.

LÄS ÄVEN: Kortbetalning räknas som kredit - nya lagen meningslös?

Något som är desto tydligare är att regeringens plan på att minska fakturabetalningarna och på så sätt få ner skuldsättningen, verkar ha gått sådär. Vi kontaktade Åsa Lindhagen, som tagit över rollen som finansmarknadsminister efter Per Bolund.

Det är fortfarande för tidigt att dra säkra slutsatser om förändringen och regeringen har gett Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera den nya lagstiftningens effekter. Uppdraget ska slutredovisas till regeringen senast den 1 juli i år, skriver hon i ett mejl till redaktionen.

Åsa Lindhagen och regeringen tycker dock att Qliros nya rapport visar att lagens kritiker hade fel.

När vi införde lagen lyftes oro från delar av branschen att de kunder som ville ha fakturabetalning inte skulle få det alternativet eller oavsiktligt välja bort det. Qliros rapport antyder att de farhågorna har kommit på skam. De som vill ha fakturabetalning verkar fortfarande välja det samtidigt som risken för att knuffas in i sådana lösningar utan att vara medveten om det har minskat. Frågan om hushållens skuldsättning är viktig för regeringen och är något jag följer.

LÄS ÄVEN: Krossar motståndet efter nya kassalagen: "En historisk milstolpe"

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se