ANNONS

Fabian Bengtsson: "En bra ledare kan bjuda på sig själv"

Fabian Bengtsson: "En bra ledare kan bjuda på sig själv"
Fabian Bengtsson vet hur man lyckas som entreprenör

Affärsmannen och e-handelsproffset Fabian Bengtsson i stor intervju i Framgångspodden.

ANNONS

Idag bytte till slut den sista Siba-butiken i Falun skyltar och blev istället en NetOnNet Lagershop. Samtidigt berättade Fabian Bengtsson nyligen för Alexander Pärleros i Framgångspodden om vad som var början på slutet för familjeföretaget SIBA.

- Jag underskattade ju Internets genomslagskraft 1999. Vi öppnade e-handel -98. Det hände ingenting. 99, hände ingenting. 2000, 2001, 2002 så hände någonting - och då var vi out. Det var ju därför vi började köpa aktier i NetOnNet 2003-2004. För då insåg vi att, herregud, vi kommer aldrig lyckas med det här och de har någonting som är unikt, förklarar han i podden.

“Konkurrensbilden blev helt extrem”

Han berättar också om elektronikkriget i mitten av 2000-talet, som följde med ända in på 2010-talet.

- Konkurrensbilden inom elektronik blev helt extrem 2006. MediaMarkt kom till Sverige och det blev priskrig.

År 2010 sålde Siba enligt Bengtsson 1,2 miljoner TV-apparater på ett år, jämfört med de brukliga 750 000. Priset hade helt enkelt blivit så billigt att alla köpte TV-apparater till höger och vänster, menar han.

I den begynnande e-handeln hade företaget olika priser i e-handeln och i butikerna. Men Fabian Bengtsson berättar om hur han insåg att det gjorde kunderna upprörda och att man därför införde samma priser. Idag hade det aldrig funkat att ha olika priser, menar han och berättar i podden att NetOnNet idag har en hel avdelning som jobbar bara med priser samt att dessa ändras fyra gånger om dagen.

“Det går att tjäna pengar på en TV”

Han berättar också hur NetOnNet idag lyckas tjäna pengar på produkter med små marginaler, som exempelvis TV-apparater.

- Det är genom att på effektivaste sätt hantera när man köper en vara. Och NetOnNet är outstanding och den som har lägst kostnader per hanterad volym. För det är det som är konceptet. Så det är därför vi har valt att gå in 100 procent på det nu. Vi har ju lagerhyllor och kartongerna är där och vi plockar inte upp några varor. Vi ser till att det så få gånger som möjligt flytta kartongen. Allting ska göras så effektivt som möjligt för att hålla ner kostnaderna för att sälja varorna. Så det går att tjäna pengar på att sälja en TV också, även om det inte är mycket, berättar han.

Samtidigt tycker han att konsumenterna har betydligt högre krav idag än för tio år sedan, något som han menar att NetOnNet försökt att anpassa sig till.

- Kravbilden är tio gånger högre idag än den var för tio år sen. Du behöver inte ha slips och cardigan för att köpa en TV. Men det får inte ta tid att köpa elektronik, säger han i intervjun.

“Det kommer bli tufft att ha stora butiker”

Om de senaste tio åren varit tuffa, så tror han att de kommande tio kan bli minst lika svåra att ta sig igenom. Bland annat tar han upp Svensk Handels prognos om att tusentals butiker kan få stänga i Sverige de närmsta åren.

- Det kommer att vara rätt mycket butiksstängningar i Sverige. Det kommer bli tufft att ha stora butiker.

Några drönarleveranser av elektronikprylar tror han dock inte vi får se i någon större skala inom det närmaste.

- I och med att vi nu inte får ha drönare med filmningsfunktion så kommer nog den utvecklingen begränsas rätt snabbt, för hur ska du annars kunna ha koll på vart varorna går?

Bör sänka tempot när man pratar

Han passar också på att dela med sig av lite tips till blivande entreprenörer.

- Jag lärde mig en gång att antingen så gillar du människor som är dig själv lik, eller så gillar du människor som har egenskaper du villl ha, men du har dem inte. Och om du har en förhandling med någon och någon pratar väldigt fort, då är det oftast en tendens att du pratar snabbare. Men du måste anpassa ditt tonläge, säger han och råder istället den som vill övertyga någon att prata långsammare.

En bra ledare tycker Fabian Bengtsson ska vara öppen och bjuda på sig själv. Dessutom ska man inte döma andra för hårt för deras misstag, menar han.

- Döm dem inte för sina misslyckanden. Alla gör fel. Hela tiden gör vi fel. Vad lärde vi oss av det? Jag vet inte hur många varor jag har köpt genom livet som varit helt meningslösa. Det är bara att gå vidare. Bli av med det. Lägg inte energi på det. Ha inte ångest över det. Utan gå vidare istället.

Ska vissla på väg till jobbet

Flera gånger i avsnittet pratar han också om vikten av att skratta och ha roligt på jobbet och vad det betyder för prestationsförmågan.

- Man ska vissla på vägen till jobbet, inte på vägen från jobbet, sammanfattar han.

LÄS ÄVEN: Fabian Bengtsson om NetOnNets resa till toppen

Michell Grönlund

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap