Vad är det absolut viktigaste man ska tänka på när man väljer sin första e-handelsplattform?
Katrin Lundgren, vd och ägare på e-handelsleverantören Kodmyran, konstaterar att det är bra att tänka framtid redan när man tar sina första e-handelssteg:
Välj en e-handelsplattform som fungerar både nu och några år framåt. Det är lätt att titta på en enkel, billig lösning som du sedan inte kan växa i på några års sikt. Plattformsbyten innebär ofta mer jobb än man tror och första åren kanske man inte har ekonomi att byta.
Även Jimmy Rosén, e-handelskonsult med fokus på WooCommerce på webbyrån Angry Creative, är inne på samma spår:
Titta på mängden färdiga integrationer samt möjligheten för framtida anpassningar eller att porta data från systemet. Men också vad det kostar att göra anpassningar, en plattform som ser billig ut i grundversionen kan bli kostsam om kostnaderna drar iväg när man vill göra ändringar.
Jimmy tipsar också om att man sätter sig in i vad de totala månadskostnaderna blir för de funktioner man vill ha. Katrin tar också upp att lösningen man väljer ska vara enkel att arbeta med i vardagen.
Det dagliga jobbet med att administrera din orderhantering ska vara enkelt. De flesta e-handelsplattformar fungerar i dag bra ut mot slutkund, det är i de delar där handlaren gör sitt jobb som de skiljer sig åt.
Cornelis Olsen, e-handelsexpert på Shopify-byrån Coi, rekommenderar att man börjar i liten skala och sedan bygger därifrån.
Börja med en enkel lösning, som att välja en lösning med några snygga standardmallar för att komma igång. När det väl snurrar på kan man bygga en helt skräddarsydd lösning.
Hur vet man om en e-handelsplattform kommer att passa för de egna behoven?
När det kommer till att försöka tänka sig in i hur en teknisk lösning kommer att fungera i praktiken tipsar Katrin om det klassiska tipset att göra sin hemläxa.
Man har gjort en kravspecifikation och tänkt igenom sitt val ordentligt. Trots det kan du aldrig vara 100 procent säker innan du provat den, men det ger dig en god chans att den passar.
Jimmy Rosén påminner om att det gäller att anpassa förväntningarna efter hur mycket man tänker satsa. Även Cornelis Olsen är inne på samma spår.
Vad har du för ambitioner med din e-handel? Något du vill leva på så fort det går eller en liten sidoverksamhet? Hur mycket tid är du beredd att lägga varje vecka? Försök fundera igenom det när du väljer, så att plattformen går att använda på den nivån du tänker dig.
Cornelis säger också att man inte ska glömma magen när man väljer.
Välj ut säg 3-5 plattformar som du känner är mest intressanta och gå in på deras sajter. Hur är magkänslan när du går in på deras sajter? Skapa om möjligt testkonton och prova verktygen. Hur känns gränssnittet? Känns det lättarbetat och självförklarande för dig?
Vilka vanliga misstag ser ni att nybörjare gör när de väljer plattform?
Inte oväntat handlar misstagen ofta om att man inte har tagit till sig och följt råden ovan.
Ingenting får kosta, och man väljer ofta plattformar där man får lägga ner mycket tid själv. Tid man i stället borde lägga ner på marknadsföring och affärsutveckling, inte sajtbygge, säger Katrin Lundgren.
Det är i linje med tipsen om att välja lösningar som man själv känner att man kan hantera och förstår.
Gå inte bara på rekommendation från någon annan, utan försök så långt som möjligt testa själv, säger Cornelis Olsen.
Cornelis pekar också på att ett misstag är att välja en för stor och komplicerad lösning. Jimmy Rosén håller med om att snålhet kan bli ett problem, såväl juridiskt som verksamhetsmässigt.
Att de väljer det allra billigaste utan minsta tanke på dataportabilitet. Många av de mer nischade svenska lösningarna saknar funktioner som EU kräver i sin lagstiftning, och det gör det extremt svårt och dyrt att flytta data om man skulle vilja byta system.
Om du skulle välja bara en, vilken plattform är en bra startpunkt?
När Cornelis Olsen får välja hamnar hans röst på Shopify.
Shopify har många färdiga mallar, ingen startkostnad och låga månadsavgifter. Men har även stöd när man vill växa, inklusive Shopify Markets om man vill gå utomlands.
Att Shopify-experten Cornelis väljer Shopify är förstås inte förvånande. Men även Jimmy Rosén håller med.
Om man, som jag, jobbar mycket mot B2B passar inte Shopify särskilt bra. Men för nystartade B2C-verksamheter skulle jag ha valt Shopify varje gång.
Katrin väljer dock en annan väg och tycker inte otippat att Kodmyrans plattform är ett bra val. Men det beror på hur ambitiös du är när du tar dina första steg.
Kodmyran Commerce såklart. Den har allt du behöver och lite till och du kan växa många år i den. Den hade jag rekommenderat för de som vill satsa ordentligt direkt. Men för de som vill köra igång i lite mindre skala säger jag Quickbutik.