Tidigare i veckan kunde vi berätta att “stora mängder” fidget spinners fastnar i tullen. Detta då leksaken många gånger felmärkts som någon helt annan typ av produkt.
- Det verkar som att många importörer har missat att det är fråga om en leksak. Några vet inte ens om att det finns en lag som reglerar leksakers säkerhet, och då är det ju inte lätt att göra rätt, sa Anna Stridsberg, som arbetar med produktsäkerhet på Konsumentverket, till Ehandel.se då.
Myndigheter samarbetar för att stoppa leksaken
Nu går Konsumentverket ut och berättar att de börjat samarbeta med tullen och på så sätt kunnat stoppa 30 sändningar med hela 45 000 fidget spinners, på bara några dagar.
Enligt gällande lagstiftning måste alla leksaker som säljs i Sverige vara märkta med symbolen CE och enligt Konsumentverket så saknar många av de fidget spinners som nu stoppas i tullen den märkningen - eller har en falsk sådan.
- Vi har fått ett par anmälningar från felaktigt märkta spinners. Flera länder i Europa har noterat att det kommer in leksaker som inte är CE-märkta. Då måste myndigheten reagera, för alla leksaker måste uppfylla CE-kraven, säger Lena Bergman Bokvist på Konsumentverket till Aftonbladet.
Tyskland: 40 ton spinners förstörda
Konsumentverket menar att det i synnerhet är barn under tre år som inte ska leka med fidget spinners, eftersom produkten kan innehålla knappcellsbatterier som barnen kan stoppa i munnen och få inre skador av.
Och det är inte bara i Sverige som de populära fingerspinnarna orsakat kontroverser. I Tyskland ska tullen bara i förra veckan ha förstört 40 ton fidget spinners som inte heller de uppfyllde kraven.
Ska ha kontaktuppgifter till tillverkaren
Svenska importörer ska nu ha fått en chans att visa att deras fidgetar uppfyller kraven - men för den som inte kan göra det så kan varorna komma att skickas tillbaka till ursprungslandet, enligt Aftonbladet.
- Om du köper in fidget spinners direkt från ett land utanför EU betraktas du som importör enligt gällande regler. Då ska du inneha en EG-försäkran om överenstämmelse (DoC) för leksaken och du ska bland annat även kunna få fram teknisk dokumentation från tillverkaren utanför EU, exempelvis provningsrapporter. Fidget spinners ska vara försedda med kontaktuppgifter (fullständig postadress) till tillverkaren utanför EU och till importören. Finns tillverkaren inom EU räcker det med dennes adress, skriver Konsumentverket på sin hemsida.