ANNONS

Efter Systembolagets hot - nu slår nätvinhandlarna tillbaka

Efter Systembolagets hot - nu slår nätvinhandlarna tillbaka
Systemets och Winefinders försäljningskonflikt fortsätter

"Inte möjligt att införa ett förbud i Sverige".

ANNONS

Systembolaget och Nätvinhandlarnas Branschorganisation, där exempelvis Winefinder är medlem, har under en längre tid haft svårigheter med att komma överens. Konflikten handlar om att Systembolaget flera gånger anklagat bland annat Winefinder för att bedriva olaglig försäljning av alkohol. Winefinder har dock protesterat mot anklagelserna och framfört att företaget har EU-rätten på sin sida.

LÄS ÄVEN: Nätvinhandlarna om dråpslaget: "Det finns ingen rättslig grund"

Vill stoppa "olaglig" verksamhet

I slutet av förra veckan blossade konflikten upp på nytt. Systembolaget kritiserade Winefinder för att bedriva "aggressiv marknadsföring" och hotade med stämning om inte vinföretaget slutade att göra reklam för sig själva till svenska konsumenter.

LÄS ÄVEN: Systembolaget hotar e-handlare med stämning

- Winefinder skapar intryck av att försäljningen är laglig, vilket gör att konsumenter i Sverige blir vilseledda. Genom avgöranden i EU-domstolen och finska Högsta domstolen blir det än mer tydligt att Winefinders verksamhet är olaglig. Nu vill vi få frågan rättsligt prövad i Sverige så att den olagliga verksamheten stoppas, sade Malin Sandquist, jurist och avdelningsdirektör i Systembolagets företagsledning, i ett pressmeddelande.

Nu väljer Nätvinhandlarnas Branschorganisation, NVB, att säga sitt om det senaste i raden av Systembolagets utspel. Organisationen framhåller att dess medlemmar visst bedriver laglig försäljning.

- Den svenska alkohollagstiftningen baseras bland annat på den så kallade Rosengrendomen från 2007. Enligt Rosengrendomen och alkohollagen, som ändrades efter Rosengrendomen, är distanshandel med vin från andra EU-länder till privatpersoner i Sverige i enlighet med gällande rätt i Sverige och EU. Det har dessutom konstaterats av flera statliga utredningar de senaste åren att det inte är möjligt att införa ett förbud i Sverige. NVB:s medlemmar bedriver sådan tillåten distanshandel, skriver NVB i ett offentligt uttalande.

Olika uppfattning om dom från Finland

NVB framhåller dessutom att Systembolagets tolkning av HD-domen från Finland är helt felaktig.

- Systembolaget antyder att rättsläget avseende distanshandel skulle ha förändrats genom avgöranden i det så kallade Alkotaxi-målet i EU-domstolen och den finska Högsta domstolen. Så är inte fallet. Alkotaxi avsåg en verksamhet som bedrevs på ett helt annat sätt än NVB:s medlemmars och i strid med de riktlinjer som NVB:s medlemmar åtagit sig att följa. Den distanshandel som NVB:s medlemmar bedriver är alltjämt tillåten, skriver NVB.

LÄS ÄVEN: Ville förbjuda e-handel med alkohol - förslaget går vidare

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se