Läkemedelsverket gick ut hårt. Det skulle under hösten 2023 bli krav på id-kontroller när e-handlade receptbelagda mediciner levererades till dörren eller postlådan.
Det skulle också bli förbjudet för ett bud att lämna paket eller påse med apoteksvaror i brev- eller postlådan och utanför dörren, om mottagaren inte var hemma. Anledningen: Läkemedelsverket har fått in uppgifter om att apotekspaket försvinner och/eller hamnar i orätta händer.
Jobbat om förslaget
Men förslaget mötte hård kritik från apoteken, inte minst från Apoteas vd Pär Svärdson. Han sa att det skulle påverka runt hälften av Apoteas produkter, samtidigt som det skulle slå hårt med äldre på landsbygden, som ofta har långt till närmaste fysiska apotek.
LÄS ÄVEN: E-handlare totalsågade förslaget – myndigheten ger sig själv bakläxa
Läkemedelsverket tog till sig av kritiken och har nu jobbat om sina idéer, som ska ut på remiss igen. Nu föreslår myndigheten istället att det id-kravet bara ska omfatta leveranser av narkotikaklassade läkemedel.
Förslaget om krav på id-kontroll för samtliga försändelser med förskrivna läkemedel har omarbetats. Med undantag för de särskilda läkemedel som redan i dag kräver id-kontroll föreslår vi nu att det inte ska krävas id-kontroll när förskrivna läkemedel lämnas över, kommenterar Annika Babra som är enhetschef för Apotek och receptfri detaljhandel vid Läkemedelsverket.
"Skadliga för människor"
Däremot är kravet på att läkemedel inte ska vara "lätt gripbara" kvar . Men budet får i normalfallet lägga paketet eller påsen i en postlåda. Men att lämna ett paket utanför dörren – eller att hänga en apotekspåse på dörrhandtaget ska fortsatt inte vara tillåtet. Mottagare med smala brevinkast behöver därmed i regel vara hemma för att ta emot sina mediciner och andra apoteksprodukter.
Såväl receptfria som receptbelagda läkemedel är potenta och känsliga varor som kan vara skadliga för människor, djur eller miljö om de hanteras eller används fel. Det är därför viktigt att minska risken att obehöriga kommer åt läkemedlen, kommenterar Annika Babra.
Apoteken ska även ta mer ansvar för egenkontroller, kartläggning av distribution, riskbedömning och uppföljning av avvikelser. De ska dessutom göra mer genomgående bakgrundskollar av de budföretag som de anlitar för leverans av läkemedel.
Den nya remissrundan ska pågå till och med den 1 februari nästa år, sedan ska de nya reglerna införas först i början av 2025.