Vi har i en rad artiklar berättat om svenska myndigheters arbete för att bli mer digitala, något som också har lyckats tillräckligt bra för att Sverige ska kunna ro hem topplaceringar i internationella jämförelser.
Digitalt blir "huvudregeln"
Men alla medaljer har som bekant en baksida och skickar vi färre fysiska brev blir det mindre för posten att göra. Problemet med det tydliggjordes senast i Danmark där alla invånare har fått krav om att börja ta emot post digitalt. Behovet av fysisk brevutdelning minskade drastiskt och efter PostNords miljardförlust står det klart att tusentals anställda kan få lämna företaget i grannlandet.
Men nu meddelar Sveriges regering att även svenskarna i större utsträckning kommer att förväntas ta emot sin post över nätet. Den digitala kommunikationen föreslås bli “huvudregeln” när myndigheter och medborgare har kontakt med varandra.
- Vill medborgaren ha digital kommunikation ska han eller hon ha rätt till det, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) i en TT-artikel.
"Måste fasa ut faxen"
Ardalan Shekarabi säger sig dock vilja genomföra postskiftet på ett lite annorlunda sätt än sina danska kollegor.
- Det är medborgaren vi ska utgå från, vill medborgaren ha det ska han eller hon ha rätt till det. I det danska fallet anslöt man alla, även om vissa kunde få undantag, säger Shekarabi.
Enligt Shekarabi, som kan luta sig mot undersökningar på området, har Sverige halkat efter i digitaliseringen och han tycker inte att PostNords problem kan vara avgörande för hur Sveriges poststrategi ska se ut. Han efterfrågar enligt TT ett slutdatum för när den offentliga verksamheten i Sverige ska vara helt digitaliserad.
– Vår ambition måste vara att också på kort sikt fasa ut faxen från offentlig sektor. En del skrattar när jag säger det, de tror inte att det finns faxapparater, men de används, säger ministern till TT.