Organisationen Granskning Sverige, som själva hävdar att de tillhör kategorin alternativa medier och ofta ringer upp journalister för att ifrågasätta deras arbetssätt, är långt ifrån okontroversiell. I vissa etablerade medier har personerna bakom de inslag som sprids i sociala medier anklagats från att vara allt från högerextrema till att ägna sig åt rena trakasserier.
Ett mediehus, Bonniers, har redan tidigare gått ut och sagt att de fått nog av vad de menar är Granskning Sveriges olagliga, eller åtminstone oetiska, metoder. De har då hänvisat till att de menar att organisationen sprider hot och hat, bland annat mot Bonniers anställda. Detta tycks dock inte ha kunnat sätta stopp för Granskning Sverige, som istället närmast har utökat sin verksamhet.
Anmäldes för upphovsrättsbrott
I veckan intensifierades dock bråket och Bonniers ska nu ha gått ut och anklagat Google för att tillåta Granskning Sverige att fortsätta sprida sitt material. Detta eftersom Google äger Youtube, som är alternativmediets främsta spridningskanal. Den här gången tog dock Bonniers hjälp av en advokatfirma för att driva saken och nu hänvisade de inte till hot och hat, utan till upphovsrättsbrott. Bonniers menar nämligen att de som driver Granskning Sverige utan tillåtelse har publicerat material från flera Bonniers-tidningar i sina Youtube-klipp.
Advokatbyrån som Bonniers anlitade anmälde därför Granskning Sverige för upphovsrättsbrott - och det tycks ha tagit skruv. Häromdagen fick organisationen nämligen sin Youtube-kanal nedstängd.
Uppmanar följarna att handla i e-handeln
Så vad har då detta med e-handel att göra? Granskning Sverige är inte bara producenter av diverse medialt material, de driver även en egen e-handel. I denna säljer de bland annat tröjor med olika budskap som uppmanar privatpersoner att granska de traditionella mediehusen.
Den person som är huvudansvarig för webbshoppen tillika vd för bakomliggande Granskning Sverige AB, är Fabian Fjälling. Han verkade till en början under pseudonym, men bedriver efter att ha fått sin rätta identitet avslöjad för en tid sedan nu verksamheten i sitt riktiga namn.
Sedan historien briserade har Fabian Fjälling flertalet gånger i olika kanaler uppmanat sina anhängare att stödja Granskning Sverige genom att handla i deras e-handel, något som vissa också tycks ha hörsammat.
"Digitalt bokbål"
När Ehandel.se kontaktar honom för att fråga om han vill kommentera ärendet, avböjer han detta och hänvisar till tidsbrist. Istället skickar han en rad länkar till traditionella mediers artiklar samt till Granskning Sveriges eget material, där han själv beskriver sin syn på saken.
Till Expressen, som tycks ha varit en av de drivande tidningarna i att få Google att vidta åtgärder mot organisationen, ska han bland annat ha skrivit i ett sms att han anser att orsaken till att organisationens Youtubekanal nyligen stängdes ner var ”Expressen och DN:s kriminella anmälningsattack mot Granskning Sverige”.
I ett videoklipp som Fabian Fjälling nu släppt på sin egen Youtube-kanal, som än så länge finns kvar, kallar han även nedstängingen för “ett digitalt bokbål”.
"Förväntar mig att Google tar ansvar"
Han får dock, inte oväntat, mothugg av Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson.
- Det är viktigt att komma ihåg att Granskning Sverige är ett högerextremt nätverk som sprider främlingsfientlig propaganda genom trakasserier av samhällsbärande yrkesgrupper. Det här är inte ”medborgarjournalistik”, och det här handlar inte om yttrandefrihet. Att dessutom ge sig på juridiska ombud, som tidningars advokater, är inte acceptabelt. Jag förväntar mig att Google tar ansvar för vilket material man länkar till från sin söktjänst och vad som får publiceras på Youtube. I dag är det, tyvärr, så att Google medverkar till att sprida också rent nazistiska budskap och jag tycker att det är orimligt att bolag som Google ska tjäna pengar på nazisters angrepp på det demokratiska samhället, säger han i en kommentar till den egna tidningen.
Huruvida nedstängningen av Youtubekanalen påverkat Granskning Sveriges e-handel i någon riktning, får vi alltså inte svar på. Men Granskning Sverige AB, som alltså äger webbplatsen, deklarerade under 2016 en blygsam förlust på fyra tusen kronor.