Och av samtalet att döma var det strategiska beslutet att flytta hem lagret och integrera det med kontor, showroom och fotostudio i samma lokal ett smart drag.
Vi sköter lagret själva från Torsgatan vilket innebär att vi redan där kraftigt subventionerat kostnaderna för lokalen, konstaterade Linus.
Även om direkta försäljningsmål för butiken initialt var försiktiga, har den snabbt blivit en betydelsefull del av verksamheten.
Ett år senare bekräftar Linus att butiken inte bara har burit sina egna kostnader från dag ett, utan även bidragit positivt till företagets ekonomi.
Butiken är bara öppen tre dagar i veckan så den är kanske inte vårt främsta fokusområde men vi ser en positiv utveckling i takt med att fler och fler får upp ögonen för den.
Butiken, som har en mångfacetterad roll i företagets strategi, är också ett viktigt skyltfönster för varumärket.
Lokalen möjliggjorde alltså för oss att klippa vårt tredjepartslager och ta hem lagret för hantering in-house så det har varit en ren pluskalkyl för bolaget även om butiken får lite begränsat fokus. Som det sett ut inom retail de senaste åren hade vi kanske inte öppnat en renodlad butik annars men nu fick vi på sätt och vis ett viktigt skyltfönster och en stark säljkanal på köpet och då var det inget att tveka på, förklarar Linus.
Framtidsplanerna för Röyk fokuserar i nuläget på att optimera den befintliga butiken, med en kontinuerlig översyn av möjligheten att utöka öppettiderna. Nya fysiska butiker är inte aktuellt i dagsläget. Intressant nog har Röyk noterat vissa skillnader i kundbeteende mellan den fysiska butiken och onlinehandeln.
Många kunder letar fortfarande röda priser på samma sätt som på nätet men vi märker också att vissa produktkategorier är lättare att sälja fysiskt, säger Linus.
Parallellt med den fysiska satsningen fortsätter Röyk att utveckla sin e-handel. Nyligen har de påbörjat en flytt till en ny plattform.
Vi håller på att flytta till Shopify efter ett par år på Askås. Det känns jättekul! säger han och fortsätter:
Butiken bidrar med ytterligare ett ben att stå på och gör bolaget mindre sårbart. De flesta känner till oss från webben eftersom det är där vi lagt vårt fokus sedan pandemiutbrottet och ett par år därefter, men butiken utgör absolut den första kontakten med varumärket för många människor. I och med att vi lagt mycket fokus på webb är det många människor som inte upplevt produkterna tidigare och den kontakten är förstås jättenyttig för varumärket.
För att sätta företagets nuvarande situation i perspektiv kan man blicka tillbaka på det senast publicerade bokslutet för WeOutdoor Group AB, som står bakom Röyk, som omfattar räkenskapsåret 2023.
I rapporten står det att bolaget stärkte sin B2B- och återförsäljarverksamhet samt satsade på e-handel och marknadsplatser. Trots detta påverkade globala händelser som krig och inflation negativt. Det resulterade i en minskad nettoomsättning med 19 procent till 7,3 miljoner kronor, och ett rörelseresultat på -800 000 kronor vilket kan jämföras med -4,1 miljoner kronor året innan.
Det nya bokslutet för 2024 har ännu inte publicerats, men i en kommentar till Ehandel.se beskriver Linus året som "riktigt tufft". Samtidigt betonar han att bolaget "lyckades rida ut stormen" och att framtidsutsikterna nu ser ljusare ut.
Vi märkte att det vände uppåt så fort man gick ut med de första sänkningarna av styrräntan, men jag tror det rådande världsläget kommer ge ringar på vattnet ytterligare en tid framöver, säger han.
Trots ett utmanande 2024, präglat av global ekonomisk turbulens, ser Röyk nu ljusare tider framför sig.
De senaste produktlanseringarna, som ligger i linje med varumärkets framtida inriktning, har mottagits väl. Den största utmaningen just nu är likviditeten, vilket kräver en strategisk och försiktig approach till inköp.
Målen för 2025 är tydliga. Lanseringen av en ny hemsida i mitten av maj är en prioritet. Dessutom undersöker Röyk aktivt möjligheten till nya investeringar för att accelerera tillväxten.
Det är kanske inte en uttalad målsättning men hade vi kunnat få kapitaltillskott till bolaget under 2025 hade det förstås påskyndat många processer men också underlättat för bolaget att ta emot ytterligare försäljning.
Röyks resa sedan starten 2010 har präglats av en stark tro på hållbarhet och innovation. Allt började med en prisbelönt huvtröja och har sedan dess utvecklats till ett varumärke känt för sina funktionella och miljövänliga produkter för skidåkning och friluftsliv. Namnet "Röyk" härstammar från ett uttryck bland svenska "skibums" i Val d'Isère och symboliserar en lekfull och gränsöverskridande anda.
Röyks starka miljöengagemang har genom åren resulterat i flera banbrytande initiativ. Bland annat drev de, tillsammans med Filippa K, arbetet med att upprätta den infrastruktur för att återvinna svensk ull och blev pionjärer inom branschen genom att tillverka ytterkläder av 100 procent biobaserade material – insatser som belönats med prestigefyllda utmärkelser.