I måndags gick Läkemedelsverket ut med ett förbud mot ytterligare ett självtest för Covid-19. Den här gången gällde det e-handlaren Aponea som började sälja en version av ett sådant test i början av maj.
Läkemedelsverket har beslutat om marknadsförbud för försäljningen av ytterligare en produkt som självtest för Covid-19. Testet marknadsförs till svenska konsumenter på webbplatserna aponea.se. Testet bedöms inte uppfylla tillämpliga regler och krav i det medicintekniska regelverket. Marknadsförbudet är kopplat till ett vite, om inte försäljningen upphör snarast. Beslutet gäller omedelbart, men kan överklagas till förvaltningsrätten i tre veckor efter beslutsdatum, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Dennis Maglić, grundare och vd på Aponea, berättar för Aftonbladet att han bland annat började sälja självtester för Covid-19 för att han själv kände sig orolig. Han ville testa sig för coronavirus men det var ont om tester på marknaden. När han hittade en leverantör som under många år har jobbat med den här typen av tester, bestämde han sig för att ta in ett självtest för Covid-19. Testet kostade 949 kronor hos Aponea.
LÄS ÄVEN: Bytte bransch när viruset slog till: ”Aldrig upplevt något så här galet”
En kort tid efter att Aponea började sälja självtestet på sin sajt hörde Läkemedelsverket av sig till företaget för att informera om att dessa typer av tester är sedan tidigare otillåtna att sälja.
Vi hade ett självtest för Covid-19, precis samma typ av test som man använder på kliniker i Stockholm där man testar för coronavirus. Men Läkemedelsverket anser inte att man skulle sälja dessa online. Därför tog vi bort dem från vår sajt, skriver Sofie Andersson från Aponea till Ehandel.
Produkterna hann säljas i ett par veckor innan de togs bort och en handfull kunder hann köpa testerna under den perioden, menar Dennis Maglić. Men företaget väntade inte på att ett förbud skulle utformas utan slutade sälja testerna direkt efter att Läkemedelsverket tog kontakt med företaget.
Jag tänkte att om Läkemedelsverket skriver så här så bådar det inte gott. Jag Googlade runt och insåg att de hade förbjudit massor av andra tester och sajter. Då tänkte jag att det inte lät bra och tog bort våra tester från sajten direkt efter första kontakten, innan de förbjöd dem. Jag vill ju inte sälja något som inte är tillåtet, säger Dennis Maglić till Aftonbladet.
Dennis Maglić förklarar att företaget har rättat sig efter de regler som finns och att man upplever händelsen som ganska odramatisk.
Testet i sig är det inget fel på. I de kliniska testerna tror jag att det låg på mellan 97 och 98 procent säkerhet. Jag trodde att testet skulle bli en succé då jag trodde att många ville testa sig. Men tydligen hade Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket gått ut i media och sagt att man inte ska köpa sådana tester. Så det blev ingen succé tyvärr, säger han till tidningen och avslutar med:
Jag tycker att det var ganska odramatiskt. Vi har tagit bort testet och så är det liksom. Om kunderna hör av sig och vill ha tillbaka pengar så återbetalar vi dem.