ANNONS

E-handlare totalsågade förslaget – myndigheten ger sig själv bakläxa

E-handlarnas kritik hörsammas
Ehandel/Pressbilder

"Utveckla det tidigare förslaget".

ANNONS

Läkemedelsverket gick ut hårt. Det skulle redan i höst kunna bli krav på id-kontroll vid leverans av receptbelagda läkemedel. Det skulle också, om förslaget antogs, bli förbjudet för ett bud att lämna paket eller påsar med apoteksvaror i brev- eller postlådan, samt utanför dörr, om mottagaren inte var hemma.

Anledningen: Myndigheten har de senaste åren fått trovärdiga uppgifter om att apotekspaket ibland försvinner och/eller hamnar hos fel mottagare. Något som kan få allvarliga konsekvenser om det exempelvis rör sig om receptbelagda – eller kanske till och med narkotikaklassade mediciner.

"Mycket god dialog"

Men nu blir det inget av den varan på ett tag. Läkemedelsverket har börjat tvivla på om förslaget är ett recept för framgång. Det blir därför en ny remissrunda, där alla nätapotek kommer att ingå igen.

Den förra remissrundan resulterade i en mycket god dialog med berörda aktörer, vilket har givit oss anledning att utveckla det tidigare förslaget. Vi såg också ett behov av att ta ett helhetsgrepp kring frågan om distanshandeln. Vi valde därför att även se över detta i föreskrifterna om handel med vissa receptfria läkemedel på andra försäljningsställen än på öppenvårdsapotek, kommenterar Annika Babra som är enhetschef för Läkemedelsverkets tillsyn av apotek och detaljhandel.

LÄS ÄVEN: Medicinstriden rullar vidare – oroliga kunder och namninsamling

Nätapoteken gick, under den senaste remissrundan i vintras, inte helt oväntat till storms mot förslaget. Apotea konstaterade att sådana regler skulle påverka runt hälften av deras produkter. Det kan förstås i förlängningen påverka försäljningen negativt. Om det är krav på att vara hemma för att ta emot apoteksprodukter, kanske man hellre går till ett fysiskt apotek.

Men det som framför allt lyftes i remissvaren var att de nya reglerna skulle kunna bli förödande för äldre på landsbygden, som ofta kan ha många mil till närmaste fysiska apotek.

"Patientsäkerheten oerhört viktig"

Apoteas vd och medgrundare Pär Svärdson var extra arg och totalsågade myndighetens förslag. Han argumenterade för att det är försvinnande få apotekspaket som försvinner. Han pekade också på att Läkemedelsverkets påståenden inte bygger på hårda data, utan på hörsägen. Men det han framför allt tryckte på, liksom de andra apoteksaktörerna, var att de föreslagna reglerna kan slå hårt mot äldre i glesbygden.

Våra kunder är många gånger beroende av hemleveranser för att de har svårt, eller ingen möjlighet, att ta sig till ett fysiskt apotek eller ombud. Patientsäkerheten är oerhört viktig och där kan tillgängligheten vara avgörande om en patient kan få tag på sina läkemedel, sa exempelvis Pär Svärdson i ett pressmeddelande den 24 februari.

Avslutas i vår

Läkemedelsverkets siktar nu på att kunna spika nya om än modifierade regler under våren. För någon form av uppdatering av regelverket ser det i alla fall ut att bli.

David Gustavsson
david@ehandel.se