ANNONS

E-handlare till domstol: "Kan få stora konsekvenser"

Daniel Tornberg, vd och advokat på Marlaw

Stämdes av Systembolaget.

ANNONS

Kriget mellan Systembolaget och andra aktörer som säljer vin, öl eller andra alkoholhaltiga drycker har pågått länge. Men Systembolaget ger inte upp.

LÄS ÄVEN: Stämdes av Systembolaget – e-handlarens syrliga svar

Systembolaget har stämt både Winefinder och Vivino, i hopp om att förbjuda företagen att sälja vin online. Det rapporterar Di Digital.

Det är inte ovanligt att driva två mål samtidigt. Jag gissar att Systembolaget vill ha så brett tillämpbara prejudikat som möjligt, säger Daniel Tornberg, vd och advokat på Marlaw samt expert inom marknadsrätt bland annat från Patent- och marknadsöverdomstolen, Högsta domstolen och EU-domstolen, till sajten.

Enligt Systembolaget har man rätten på sin sida eftersom Sverige har monopol på alkoholförsäljning i landet. Men samtidigt känner de andra aktörerna att de också har rätt då e-handlare som sköter lagerhantering av alkohol från ett annat EU-land kan sälja viner till hushåll i Sverige. En lag som gäller sedan 2007, då det blev tillåtet för privatpersoner att importera alkohol från andra EU-länder.

Två rättsförhållanden står emot varandra. Det är därför den här processen är så intressant, säger Daniel Tornberg.

Domen kan också få stora konsekvenser, den är central för båda parter.

Den här veckan kommer huvudförhandlingen, gällande stämningen mot Winefinder, att inledas hos Patent- och marknadsdomstolen. Och i mars nästa år kommer Patent- och marknadsdomstolen avgöra Systembolagets stämning mot Vivino.

Efter Patent- och marknadsöversdomstolen finns det en möjlighet, "en ventil", att ta det vidare till Högsta domstolen. Det är väldigt sällsynt och gäller väldigt speciella fall med stora prejudikat. Det går inte att utesluta att det här hamnar där, säger Daniel Tornberg.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill sänka e-handlarna – och stärka Systemet

Enligt Daniel Tornberg är EU-lagar generellt överställda svensk rätt, och därför borde EU-lagen tolkas.

Är ensamrätten tillräckligt viktig för att stänga ute andra aktörer på den fria marknaden? Det kokar ned till den skriande frågan om den svenska folkhälsan som ensamrätten är till för att skydda, fortsätter han.

Izabella Borowska
izabella@ehandel.se