ANNONS

E-handlare med Payson blir av med kortbetalning

E-handlare med Payson blir av med kortbetalning

Den populära betaltjänsten Payson skickade förra fredagen ut ett mycket otrevligt mail till många e-handlare. En policy-ändring hade lett till att vissa e-handlare skulle förlora sin kortbetalning. Tidsfristen var även obefintlig och möjligheten att ta emot kort skulle stoppas redan efterföljande måndag. Detta mitt i semestertider.

ANNONS

Diskussionerna har gått varma den senaste veckan både i vårt forum och på nätet efter att Payson stängt av möjligheten för många e-handlare att ta emot kort. En förändring som trädde i kraft i måndags.

Utan någon förvarning damp det ner ett mail hos många e-handlare den 28 juni om att deras kortbetalning via Payson skulle sluta fungera den 1 juli.

Inte bara sexbutiker

Som vanligt när banker, betaltjänster och kortföretag vill agera moraliska kompasser så ligger stort fokus på att få bort sexleksaker och andra sex-relaterade produkter.

- Payson har på oklara grunder bestämt sig för att inte befatta sig med sexhjälpmedel. Det står dem som fristående företag fritt att göra så och det står oss konsumenter som ogillar moralism fritt att välja bort dem som leverantör framöver. Men det är absurt att tolka de egna reglerna på det sätt de gjort och än mer absurt att ge sina kunder mindre en tre dygn – varav två helgdagar – att hitta en ny betalningslösning efter att villkoren för den tjänst de köper plötsligt har ändrats, skriver Frihetssmedjan, som tagit upp ett av fallen.

Men det var inte bara dessa produktkategorier som drabbades. Även anonymiseringstjänster har åkt dit, vilket lyfts av bland annat Computer Sweden, där Peter Sunde, grundare till IPredator uttalat sig högst kritiskt:

– Efter allt som hänt med Prism den senaste tiden så kommer detta. Den här typen av tjänster är ju till för att människor ska ha kvar rätten att slippa bli övervakade. Att man inte längre kan betala med kort ställer såklart till det för många som vill använda de här tjänsterna.

Peter Sunde är även övertygad om att det är kortföretagen som direkt eller indirekt pressat Payson till att stänga av diverse olika tjänster, precis som i fallet där WikiLeaks fick sina donationer via kortbetalning stoppade.

Payson tysta som möss

Betalleverantören Payson har samtidigt varit tysta som möss den senaste tiden. De verkar köra locket på och hoppas på att denna lilla fadäs blåser över. En högst otransparent teknik som inte brukar fungera speciellt bra på Internet.

Payson har dock svarat flera e-handlare som mailat dem gällande förändringen. Men några konkreta svar på frågor verkar ingen ha fått.

- Vi kan tyvärr inte gå närmare in på kriterierna då det är ett antal parametrar som spelar in. Detta gäller dessutom den integrerade lösningen, skriver Payson, enligt en påstridig e-handlare i forumet.

En av de jobbigare frågorna handlar om att Payson i sina egna villkor specificerar att villkorsändringar skall aviseras minst 14 dagar i förväg. Något som inte följts i detta fall där e-handlare hade en helg på sig att hitta en ny lösning.

Dålig kommunikation

Vissa e-handlare meddelar även att de aldrig fått beskedet om den stundande avstängningen:

- Vi fick inget som helst meddelande av Payson innan dom stängde av betalningsmöjligheten för oss. Förlorar ju massor med pengar på detta, skriver en arg e-handlare i forumet.

Ehandel.se skickade en handfull frågor om denna händelse till Payson i måndags, men har i skrivande stund inte fått något svar.

Att någon pressat Payson till denna utrensning av kortbetalning hos vissa e-handlare är nog ganska klart. Vem eller vilka som står bakom är oklart men Visa och MasterCard är de primärt misstänkta. Visa Europa skall dock förnekat all inblandning till Computer Sweden.

Paysons hanterande av händelsen är dock under all kritik. Att skicka ut ett mail på en fredag mitt i semestertider om kritiska förändringar i en betaltjänst, med en tidsfrist över en helg, är det ingen som kan försvara. E-handlarnas förtroende för Payson är nu mycket lågt och flera överväger att lämna företagets tjänster, även de som inte drabbats av utrensningen.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se