ANNONS

E-handlare hålls ansvariga för exploderande hoverboards

E-handlare hålls ansvariga för exploderande hoverboards

Både i USA och Sverige krävs nu skadestånd av webbutiker som sålt farliga balansbrädor.

ANNONS

De tvåhjuliga balansbrädorna har på kort tid blivit en vanlig syn på gator och torg. I media har det även allt mer rapporterats om hur dessa balansscootrar kan fatta eld lite när som helst.

I flera fall har bostadshus brunnit upp när en hoverboard tagit fyr. Varför de tar fyr, eller exploderar, är helt enkelt beroende på dåliga batterier av låg kvalité.

Samsung ska vara säkert?

Därför används nu märkesbatterier i många av balansbrädorna och det ska tydligen vara Samsung-batterier som gäller numera. Vilket kan ses som något ironiskt med tanke på att Samsungs senaste telefon Note 7 har dragits tillbaka på grund av att den just kunnat fatta eld lite när som helst den också.

Vad som ändrats på senare tid är att webbutiker nu ställs till svars för dessa lättantändliga balansbrädor. I Sverige har en webbutik anmälts till Elsäkerhetsverket. Bakom anmälan står Länsförsäkringar som kräver skadestånd av en e-handlare som sålt en hoverboard som fattat eld och orsakade en kraftig lägenhetsbrand. I det fallet ska det dock handla om en retur som sålts vidare. Där e-handlaren alltså kan ha ett större ansvar än om varan vore ny.

30 miljoner dollar i skadestånd

I förra veckan stämdes e-handelsjätten Amazon av en familj i Nashville, USA. Deras miljon-villa hade brunnit ner efter att en hoverboard som familjen köpt på Amazon tagit fyr. Även om det ska handla om ett annat företag som sålt varan via Amazon, W2M Trading, så hålls e-handelsjätten ansvarig.

- Familjen hävdar att Amazon och deras dotterbolag hade information om faran av denna produkt i god tid före branden den 9 januari och de borde ha känt till att produktinformationen var felaktig på deras hemsida, säger familjens advokat Steve Anderson.

Familjen ska ha trott att de köpt en hoverboard med Samsung-batteri medan de i själva verket fått en kinesisk "piratkopia". Företaget som sålt varan, W2M Trading, sägs vara ett bluffbolag som är registrerat på en lägenhet i New York. Familjen kräver nu 30 miljoner dollar i skadestånd och att Amazons bötfälls med ett jurybestämt belopp.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se