ANNONS

E-handelsstjärnornas vädjan till regeringen: "Bestraffar oss"

Marc Palmefjord, Jarno Vanhatapio, Stefan von Stein, Katrin Lundgren och Pär Svärdson

Vill stoppa nya kassalagen.

ANNONS

I kampen om den nya kassalagens vara eller icke vara har det varit relativt tyst från e-handlarna, fram tills nu. I ett debattinlägg på DI.se vädjar några av branschens mest framstående figurer till regeringen att inte gå vidare med förslaget då det skulle slå hårt mot webbutikerna. Det är Jarno Vanhatapio (NA-KD), Pär Svärdson (Apotea), Stefan von Stein (SDHJ Group), Marc Palmefjord (Bangerhead) och Katrin Lundgren (Kodmyran) som står bakom inlägget.

Vi har full förståelse för regeringens ambition att vilja minska riskerna för överskuldsättning. Men det avhjälps inte med detta lagförslag, som även har kritiserats av flera remissinstanser. I stället leder förslaget i sin nuvarande form till negativa konsekvenser för såväl konsumenter som handlare och bestraffar oss i e-handeln på ett orimligt sätt, skriver de.

LÄS ÄVEN: Inets VD: ”Vi vill inte att regeringen ska gå in och styra i vår kassa”

Man påpekar att det snedvrider konkurrensen då förslaget kommer att innebära högre kostnader för e-handlarna, vilket gör att de missgynnas gentemot butikerna som inte omfattas av lagförslaget.

Vi vädjar därför till regeringen att inte låta fakturan bli symbol för ett mycket större samhällsproblem. För att förstå hur absurt det kan bli, så kan man tänka sig motsvarande krav utanför e-handeln: Tänk att faktura inte skulle få vara förstahandsval vid beställning av sophämtning eller när vård och omsorg ska betalas. Eller att kunder, när de handlar i en fysisk butik, måste svara på vilken typ av kort de ska betala med och blir hänvisade till två olika betalterminaler beroende på vilken typ av kort de har, skriver de vidare.

"Effekten kan bli den motsatta"

Debattörerna nämner också det som vi på Ehandel tidigare avslöjat, nämligen att lagförslaget riskerar att ha rakt motsatt effekt än den med färre skuldsatta som regeringen önskar. Det finns nämligen möjlighet för e-handlarna att runda förslaget genom att enbart erbjuda kreditalternativ i checkouten.

Dessutom vill regeringen att vi e-handlare ska separera debet- och kreditkort i kassan – vilket det inte finns någon teknisk lösning för i dagsläget. Resultatet kan då bli att vissa e-handlare inte kommer att kunna erbjuda andra betalalternativ än enbart kreditprodukter. Effekten kan alltså bli den rakt motsatta mot regeringens intention, påpekar kvintetten.

LÄS ÄVEN: Kryphålet som låter betalbolagen runda kritiserade kassalagen

LÄS ÄVEN: Experten om kryphålet i kassalagen: ”Helt rimlig utveckling”

Nils Lund
nils@ehandel.se