ANNONS

E-handelsprofil i brev till regeringen: "Bedragarna kommer att jubla"

Katrin Lundgren och Per Bolund

Går till attack mot den nya kassalagen.

ANNONS

En kommande lagändring, som går ut på att e-handelskassorna inte får lyfta fram alternativ som går ut på att kunden ges kredit, har delat Sverige i två läger. Det ena anser att det hela är ett bra sätt att få ner skuldsättningen bland svenska konsumenter, medan det andra menar att lagförslaget är ett sätt att omyndigförklara vuxna människor.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill förbjuda många av dagens e-handelskassor

Bland kritikerna finns en rad e-handelsföretag och leverantörer, framför allt bolag som är verksamma inom betalningsområdet.

LÄS ÄVEN: Klarna totalsågar regeringens förbud: "Oerhört oroväckande"

Håller med om delbetalningar

Nu väljer en plattformsleverantör, nämligen Kodmyran, att sälla sig till skaran av kritiker. Företagets vd Katrin Lundgren riktar i ett brev till finansmarknadsminister Per Bolund kritik mot hur förslaget utformats.

Att inte människor ska luras in i långa kreditavtal håller jag med om men det här förslaget försämrar konsumentskyddet, skriver hon i brevet.

Enligt Katrin Lundgren är faktura och kreditbetalning i dag de enda betalningsalternativen som ger ett fullt skydd för konsumenten, på så sätt att denne inte riskerar att bli av med sina pengar.

Problemet är att ni likställer faktura, långa krediter, så kallad delbetalning och kreditkort. Att inte delbetalning ska vara förvalt håller jag helt med om, där är vi eniga. Men att inte kreditkort eller faktura får vara det är väldigt dumt.

Vid fallet att du handlat från en butik som är oseriös och du inte får dina varor så är det endast då du inte förlorar dina pengar. Vid kreditkortsbetalning står kortbolagen för risken, vid fakturabetalning så betalar du helt enkelt inte innan varan kommit.

I det nya lagförslaget framgår det att kreditkort ska separeras från direktbetalningskort, så att det finns två varianter av kortbetalning. Även det är ett problem, enligt Katrin Lundgren.

Att separera kreditkort från kontokort är visserligen tekniskt möjligt hos en del betalväxlar (de leverantörer som hanterar kortbetalningar), men görs inte i dag och det innebär att i stort sett alla leverantörer kommer att behöva bygga om sina system för att göra det, med större kostnader som följd.

"Konsumentskyddet urholkas"

På det stora hela befarar Lundgren att den väntade lagändringen kommer att leda till problem för e-handeln. Hon och regeringen är överens om att många konsumenter tar det förvalda alternativet i kassan, men medan regeringen ser problem med att folk därmed väljer fakturabetalning, ser Katrin en risk för att konsumenterna nu kommer att välja alternativ som inte ger dem ett lika starkt skydd.

Majoriteten av de som handlar ofta väljer det förvalda betalsättet (det finns det undersökningar som visar) så om du stiftar en lag som ser till att varken kreditkort eller faktura får vara förvalt i kassan, så kommer konsumentskyddet att urholkas, och e-handeln att försämras. Det blir lättare att slå upp oseriösa butiker och lura konsumenter. Bedragarna kommer att jubla.

Den nya lagen för e-handelskassor befinner sig för närvarande på en lagrådsremiss. Tanken är att de nya reglerna ska gälla från och med den 1 juli 2020.

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap