ANNONS

E-handelsnischade fintech-uppstickaren vill bli bank: ”Starka”

Grundarna Samir El-Sabini och Anders Orsedal
Juni/Pressbild

Fintechbolaget gör ett rejält omtag.

ANNONS

Göteborgsbaserade startupen och fintechuppstickaren Juni – som erbjuder finansiella tjänster för e-handelsföretag – fick för ett drygt år sedan in hela 2 miljarder kronor. Bland investerarna återfanns bland andra e-handelsjätten NA-KD:s grundare Jarno Vanhatapio. Juni var glödhett.

Men sedan svepte den nya hårda och tuffa ekonomiska verkligheten in över världen och Sverige. Du har hört det förut: Skenande inflation. Höjda räntor. Allt mer urgröpta plånböcker hos konsumenterna. Samtidigt har affärsänglar och andra investerare dragit åt svångremmen rejält.

Inga pengar kastas på någonting längre. För att casha in riskkapital krävs det att ditt företag en riktigt solid affärsmodell. Du får hemskt gärna också redan gå med vinst, även i ett tidigt skede.

Tuff smäll

Även den hajpade finans-startupen Juni åkte på en rejäl smäll. En plattform som fungerar som ett allt-i-ett-gränssnitt för e-handlare. Plattformen uppges en en enhetlig översikt över e-handelns ekonomi och kassaflöde.

Man erbjuder bland annat tjänster som virtuella kort och konton i olika valutor. Men också integrationer mot banker, payment gateways, ad platforms, storefronts och bokföringsverktyg.

När smällen var ett faktum blev man på Juni tvungen att varsla nära en av tre medarbetare, i slutet av förra året. Men nu ska läget ha stabiliserat sig. I alla fall om vi får tro vd:n Samir El-Sabini.

I en färsk intervju med Dagens Industri säger han så här:

Nu har vi en stark finansiell bas och växer varje månad. Vi lanserar många nya funktioner och kan anställa, men utifrån en mer rimlig bas.

Vill bygga bankplattform

Under 2023 har bolaget även fått grönt ljus från Finansinspektionen, för att erbjuda vissa betaltjänster. På sikt är målet att även bli en företagsbank, enligt vd:n.

Vi bygger en bankplattform där du kan hantera dina pengar och lägger på mjukvara för att företag ska kunna effektivisera sin finansiella hantering, säger Samir El-Sabini till tidningen.

Nu har man även börjat rekrytera för vissa roller igen. På Allabolag går det att utläsa att förlusten landade på -68 miljoner kronor för den svenska delen av verksamheten, under 2021. Nu återstår det att se om det skett någon förbättring i det kommande bokslutet för fjolåret. Vd:n meddelar dock till tidningen att det inte blir någon vinst i år heller.

LÄS ÄVEN: Svenska e-handelsbanken tar in 185 miljoner några veckor efter start

Uppdaterad:
Artikeln innehöll tidigare några faktafel - bland annat gällande artikelbilden. Bilden är nu utbytt och felen är korrigerade.

David Gustavsson
david@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap