Trots den tuffa konkurrensen inom e-handeln med läkemedel, har före detta statliga Apotekets försäljning på nätet vuxit i rekordfart.
LÄS ÄVEN: Apotekets e-handelssuccé: Ökar med 43 miljoner
För att bädda för fortsatt tillväxt i e-handeln gör nu kedjan en omfattande förändring i sin logistik. Hittills har Apoteket haft två e-handelslager, eller distansapotek som företaget kallar dem, i Hässleholm och i Falun. Nu har hyreskontraktet i Falun sagts upp och i Hässleholm, där Apoteket har ägt sin lagerlokal, har en försäljningsprocess inletts.
- E-handeln är ett tillväxtområde så vi insåg att vi behövde ändra vår struktur för att möta kundernas efterfrågan, säger Apotekets IT- och logistikdirektör Olle Carls till Ehandel.se.
"Ingen har ju två lager"
Från och med i höst ska Apotekets e-handel istället skötas helt och hållet av läkemedelsgrossisten Tamro, som kommer att fungera som något av en TPL-aktör. Tamro är sedan tidigare distributör av läkemedel till samtliga apotekskedjor och används även av Apoteket AB för påfyllning av kedjans butikslager.
Apotekets distanshandelsapotek i Hässleholm
Apotekets e-handel går i dag bara från distansapoteken i Falun och Hässleholm. Det är de flödena som ska flyttas till Tamro, som alltså ska ta hand om både butikspåfyllnad och e-handel.
Vad är problemet med er nuvarande lösning?
- Verksamheten på båda våra distansapotek fungerar mycket bra och orsakerna till förändringen är snarare strukturella. Men dels ligger varken Hässleholm eller Falun optimalt ur logistiksynpunkt, åtminstone inte för att kunna serva hela Sverige, och dels är båda lagren för små för att kunna ta över det andra lagrets verksamhet. Och att ha två lager, så gör ju egentligen ingen. Antingen har man ett lager eller så använder man sitt butiksnät för e-handelsbeställningar.
Större sortiment och snabbare leverans
Eftersom de flesta av Apotekets e-handelskunder finns i Stockholmsområdet - där Tamro också håller till - såg företaget stora möjligheter med att istället sköta sin e-handelslogistik därifrån.
- Vi ser flera positiva effekter av att samordna på det här sättet. Vi kan till exempel införa snabbare leveranser i Stockholmsområdet, och eftersom allt skickas från samma lager som produkterna för partihandeln så minskar risken för restade produkter, säger Olle Carls, och tillägger:
- Det blir ett både snabbare och mer miljövänligt sätt att leverera.
Nedläggningen av de egna lagren innebär att Apoteket har sagt upp cirka 90 personer, även om en del av medarbetarna - framför allt farmaceuter - har fått jobb på andra håll i organisationen.
Lagermöjlighet för andra e-handlare
Vad gäller lagret i Hässleholm, som Apoteket enligt uppgifter till Ehandel.se vill ha minst 30 miljoner för, ser företaget gärna att ett annat e-handelsföretag tar över det.
- Verksamheten i Hässleholm är väl anpassad för plock och pack, så att ett annat e-handelsföretag tar över är absolut en möjlighet. Det hade också kunnat vara positivt för den personal som vi i samband med detta har fått säga upp.
Apotekets e-handelsflytt till Tamro kommer att genomföras successivt under våren. Verksamheterna i Hässleholm och Falun väntas stängas helt efter sommaren.