Trenden är tydlig, allt fler väljer att handla på nätet. Enkelheten med att göra sina inköp på nätet är något svensken uppskattar, särskilt under julhandeln. Och i takt med att e-handeln växer, ökar även konkurrensen mellan nätbutikerna och de fysiska.
– Man ser en utarmning av omsättning och sådana bitar, vilket gör att man har svårt att hålla personal så pass mycket som man skulle vilja. Än så länge håller vi vårt sortiment men till slut kan man inte hålla samma bredd, säger Martin Ayers som drivit bokhandel i Söderhamn och Hudiksvall under 14 år.
Men även om konkurrensen tär på de lokala handlarna så skapar näthandeln arbetstillfällen på andra håll. Bland annat när det gäller digitala tjänster. Webbyrån Wikingruppen har växt från ett enmansföretag till femton medarbetare på ett fåtal år.
– Det är en underliggande önskan hos konsumenterna att det ska vara enklare och mer tillgängligt. Vi ser att de kommuner i Sverige som handlar mest på nätet är från Norrlands inland, och det är ju helt enkelt att de får utbudet den vägen, säger Jonte Bergman, vd för Wikinggruppen.
Skapar arbeten på andra håll
Många av webbyråns kunder har från början haft fysiska butiker och e-handeln har på senare år blivit en extra inkomstkälla. Och att e-handeln skulle minska arbetstillfällena håller inte Jonte med om.
– Det skapas ju arbeten, samma arbete ska utföras någon annanstans. Även om själva handelstransaktionen sker på ett annat ställe ska varan skickas och levereras på samma sätt. Det skapar arbeten hos ombud och hos företag som sysslar med e-handel.
Och att e-handeln skapar extra jobb hos distributörer och ombud, särskilt i juletid vet vi sedan tidigare. Vid postsorteringen i Söderhamn märker man tydligt av den ökade julhandeln på nätet och under december har pakethanteringen tredubblats. Något som skapar extra arbetstillfällen.
– Vi tar in extra personal så klart. Posten tar in alla resurser de kan så att vi hjälps åt med allt innejobb, säger Irene Paby vid Posten i Söderhamn.
Utarma landets stadskärnor
En annan bild många har av näthandeln är att den kommer att tömma innerstäderna på butiker. Men även om e-handeln är här för att stanna tror inte Sven-Olov Daufeldt, professor i nationalekonomi vid Handelns Utredningsinstitut, att den kommer att utarma landets stadskärnor.
– Vi kommer att få se fler butiker. E-handel och vanlig handel kommer att flyta ihop. Vi kommer att få se fler e-handlare ute i den fysiska butiksmiljön med showrooms där de kan visa upp sina produkter, säger Sven-Olov Daufeldt.
Han påpekar också att det är en utmaning för den vanliga handeln att stå upp mot e-handeln. Man måste helt enkelt erbjuda kunden något mer, och ge en bra kundupplevelse.
– Vi måste jobba starkt med kunderna och hålla en hög servicegrad. Man måste kämpa för att hålla varor hemma, har man varor hemma så har kunden alltid ett val. Det kanske kostar 20-30 kronor mer att handla här men de kan få böckerna inslagna direkt i handen utan att vänta på dem. Det är för och emot hela tiden, men i slutändan är det kunden som väljer vad de känner för, säger bokhandlaren Martin Ayers.
Källa: SVT