ANNONS

E-handeln boomar - resten av landet i ekonomisk kris

E-handeln boomar - resten av landet i ekonomisk kris
Den ryska ekonomin krisar, men e-handeln går som tåget

Det finns ett land där e-handeln växer tvåsiffrigt mitt under brinnande ekonomisk kris.

ANNONS

Det skriver den ryska sajten East-West Digital News, som har som uttalat syfte att uppmärksamma väst på den digitala utvecklingen i Ryssland.

Men att rysk e-handel växer är inget nytt. Under 2016 växte den ryska e-handeln åter igen med tvåsiffriga tal och överstiger 26 miljarder amerikanska dollar, vilket är 20 procent mer än föregående år. Av summan så kommer 16 miljarder från fysiska varor och 10 från den digitala resebranschen.

Många paket skickas från Kina

Enligt den ryska postmyndigheten är det framförallt mindre paket som ökar i antal och den kategorin har fått en rejäl skjuts av kinesiska företag - mestadels Alibabas ryska marknadsplats Aliexpress.ru - men också av västerländska alternativ som Amazon, Asos, Next och Yoox.

- Ryssland fortsätter att vara ett land av möjligheter för e-handlare, förutom den ekonomiska motvinden som landet mött de senaste åren. Utmanande marknadsvillkor har skakat om e-handelssektorn och de företag som klarat sig är effektivare och starkare är därför väl rustade att dominera industrin för flera år framåt. På medel-lång sikt är Ryssland troligen en av de största digitala marknaderna i Europa, säger Adrien Henni, Chefredaktör på East-West Digital News i artikeln.

Ekonomisk kris har gett varuhusboom

Samtidigt har den ekonomiska krisen lett till att fastigheter sjunkit kraftigt i pris, vilket givetvis gynnar såväl lokala som internationella företag som inte sällan tar tillfället i akt och uppgraderar sina varuhus och lager runt om i Ryssland.

Ett exempel på detta är e-handelsföretaget Leroy Merlin som i höstas lanserade sitt helt nya 100 000 kvadratmeter stora varuhus i utkanten av Moskva och själva uppgav att de årligen investerar 440 miljoner euro i Ryssland och etablerar inte färre än 20 nya affärer i landet.

Logistiker köper upp varandra

Och Rysslands växande e-handel märks också inom logistikbranschen, där leveransvillkoren runt om i det gigantiska landet förbättrats avsevärt de senaste åren. En effekt är att flera större logistikbolag på sistone börjat köpa upp sina konkurrenter för att enklare kunna leverera stora mängder varor runt om i Ryssland.

Det senaste exemplet på detta var när SPSR Express i januari köptes upp av DPD, som ägs av franska GeoPost.

Michell Grönlund