Många menar att e-handel är mer klimatvänligt än att handla i fysiska butiker. Transporterna blir effektivare och färre ger sig ut i sin egen bil, är ett av argumenten. Men stämmer det verkligen? Det ska en forskningsgrupp vid Lunds Tekniska Högskola, LTH, nu studera närmare.
Vill titta på svenska förhållanden
De har fått pengar från Energimyndigheten för att kunna gå igenom de studier som hittills gjorts på temat, och funnit att få av dessa tar hänsyn till samtliga faktorer som påverkar energiförbrukningen.
- De flesta forskningsstudier bygger på att konsumenten tar sig till butiken med bil, vilket har rätt så stor total påverkan. Det härstammar från att en hel del studier är från USA och dess infrastruktur, säger Henrik Pålsson, projektledare och docent vid LTH, till DN.
Han tror nu att resultaten kan bli annorlunda i de regioner där konsumenterna har en utbyggd kollektivtrafik, eller kan välja att cykla eller gå. Just det sakförhållandet är också det som nu ska studeras närmare.
Ska studera flitigt returnerade varor
En annan aspekt menar forskarna vid LTH är att de befintliga studierna i många fall gjorts på så kallade sökprodukter, exempelvis böcker, som sällan returneras till e-handlaren. Men för varor i kategorin upplevelseprodukter, exempelvis kläder och skor, så är underlaget inte lika bra.
- För till exempel kläder är det mer returtransporter. De studier som funnits hittills har inte tittat så mycket på returerna och där är det avgörande om plagget kan säljas till någon annan eller om det blir kasserat, säger Henrik Pålsson.
Han har nu börjat titta på en studie av olika produktkategorier, där kläder är en sådan. Studien beräknas vara klar efter årsskiftet.
LÄS ÄVEN: Så löser e-handlarna returstormen efter julhandeln