ANNONS

E-bokförsäljningen har fått sig en törn efter nya avtal

E-bokförsäljningen har fått sig en törn efter nya avtal

Amazon och flera av de stora bokförlagen var länge oense om vem som skulle få bestämma priserna på e-böcker. En kamp förlagen verkar ha vunnit, men som inte betalar av sig.

ANNONS

Amazon har under det senaste året haft en rad tuffa förhandlingar med flera av de stora bokförlagen. Den främsta anledningen till de utdragna dispyterna ska ha varit att Amazon vill sätta mer fördelaktiga priser på e-böcker, medan förlagen själva vill styra över detta.

En punkt som Amazon fått ge sig på och bokförlagen har i flera fall fått rätten att fastställa priserna på sina titlar. En strategi som inte riktigt verkar ha gått hem. Tre av de förlag som nyligen tecknat nya avtal, Hachette, Simon & Schuster och HarperCollins, rapporterar nu sjunkande intäkter från sin e-bokförsäljning.

– Den nya affärsmodellen för e-böcker har haft en betydande inverkan på de stora förlagens försäljning. Det råder ingen tvekan om att förlagens nettointäkter har gått ned, säger en källa med insyn i ämnet till Wall Street Journal.

Skralt på topplistan

Enligt en undersökning genomförd av Codex Group kostar e-böcker från de fem största förlagen i genomsnitt 10,81 dollar. Det medan priserna på e-böcker från andra förlag har ett genomsnittligt pris på 4,95 dollar.

I vissa fall kan e-böckerna till och med kosta lika mycket som de inbundna. Något som många har svårt att uppskatta, och under torsdagen fanns det inte en enda bok som kostar mer än 10 dollar på topp 20-listan för e-böcker.

– Eftersom bokköpare förväntar sig att priset på en e-bok ska ligga en bra bit under 9 dollar, och de istället kostar över 10 dollar, får det konsumenterna att tänka till en extra gång, säger Peter Hildick-Smith, vd för Codex Group.

Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se