ANNONS

Dustin i rättstvist - kan få betala över 6 miljoner

Dustin i rättstvist - kan få betala över 6 miljoner
Eva Ernfors

Men säger själva att de ska överklaga domen.

ANNONS

E-handelsföretaget Dustin har hamnat i rejält trångmål med rättsväsendet efter en upphandling om skrivare som skapat en konflikt så allvarlig att saken nu landat i domstol.

700 skrivare till 20 kommuner

Det hela började 2011, då den norska regionen Sør-Trøndelag fyleskommune, STFK, gick ut och bjöd in företag att lägga anbud i en upphandling om skrivare. Den som vann upphandlingen skulle få leverera och hyra ut multifunktionella skrivare till ett 20-tal norska kommuner. I det ramavtal som omgav upphandlingen stod noggrannt specificerat vilka krav skrivare skulle uppfylla för att företaget skulle kunna komma ifråga som leverantör och den som lade ett anbud ålades att uppge vilken hyra de ville ha för maskinerna.

När upphandlingen var klar stod Dustin som vinnaren och började skicka ut skrivare. Närmare bestämt runt 700 stycken gick ut till de norska kommunerna. Den treåriga avtalsperioden avlöpte och allt verkade frid och fröjd.

Konflikt efter avtalsperioden 

Men när den treåriga avtalsperioden var slut i november 2014, stod det plötsligt klart att det fanns en konflikt mellan Dustin och STFK. Regionen STFK menade att de månatliga priserna för skrivarna som Dustin hade fakturerat under avtalsperioden, inte överensstämde med det som parterna avtalat i ramavtalet. Dessutom var parterna oeniga om när hyresförhållandet skulle upphöra.

Dustin menade att avtalet avbrutits i förtid, och krävde att få resthyra för den resterande tid de menade återstod och som kommunerna inte betalat för. STFK menade å sin sida att det tvärt om var Dustin som skulle betala tillbaka pengar till kommunerna, då de under den gångna avtalsperioden fakturerat mer för skrivarna än vad det ursprungliga ramavtalet angav.

Rätten gick på kommunernas linje 

STFK drev saken vidare till domstol och nyligen kom ett första utslag i Sør-Trøndelags tingsrätt, som i allt väsentligt gick på regionens linje och dömde att Dustin ska betala tillbaka totalt över 6 miljoner norska kronor fördelat på de olika kommunerna.

- Dustin har inte haft några invändningar mot målsägandens kategorisering av skrivarna eller mot beräkningen av kommunernas ersättning och rätten lägger beloppen till grund och tillerkjänner var och en av kommunerna rätt att få pengarna tillbakabetalade, skriver tinsgrätten bland annat i domen.

Domen har dock inte vunnit laga kraft och enlgit företagets svenska informationschef Eva Ernfors, så kommer domen att överklagas från deras sida.

- Vi delar inte domstolens bedömning i avtalstolkningsfrågorna och därför avser vi att överklaga, däremot kommer vi inte kommentera detaljer innan vi överklagat, skriver hon till Ehandel.se.

Efter tingsrättsdomen skickade Dustin också ut ett pressmeddelande där de hävdade att domslutet, om det vann laga kraft, skulle innebära stora ekonomiska konsekvenser för dem som företag.

"Om domslutet slutligen ändå står fast kommer detta att påverka resultatet negativt med ungefär 22,5 MSEK, av detta belopp har 5,7 MSEK reserverats sedan tidigare", skrev Dustin då.

Första gången i domstol 

Trots att Dustin ofta deltar i olika upphandlingar har hon inte hört talas om att företaget någonsin tidigare ska ha hamnat i domstol för någon tivst med en kund.

- Mig veterligen har det inte skett tidigare att vi haft en tvist kring en avtalstolkning i domstol, skriver hon.

Om Dustin överklagar domen som utlovat, kommer processen att fortgå vidare inom det norska rättsväsendet.

Michell Grönlund