Samtidigt som Polisen vill se bättre ID-handlingar så pågår något långt mer oseriöst på marknaden för signering. Dessa digitala signaturer som man ofta får ange när ett bud eller fraktbolag lämnar av något vid dörren.
Att göra något analogt till digitalt är inte alltid ett recept för framgång. Nu meddelar företaget Oneflow som dock jobbar med e-signaturer, men på ett annat sätt, att många luras av dessa handskrivna digitala signaturer.
Oneflow är inte ensamma utan Nationellt forensiskt centrum (NFC), det vill säga Polisen, har en liknande hållning till dessa signaturer som ofta tar plats på en surfplatta eller liknande. Signaturer som ska vara omöjliga att verifiera.
- Utifrån kriminalteknisk synpunkt är sådana här signaturer inte värda någonting, och då faller hela poängen med en signatur. Vem som helst kan ha skrivit den signaturen med stylus, fingret eller datamusen, säger Helene Andersson, gruppchef för dokumentanalysgruppen på NFC, som dagligen arbetar med granskning av namnteckningar och dokument.
Ett mysterium att fenomenet uppstått
Anders Hamnes, vd på företaget Oneflow, tipsar om andra metoder för att verifiera att det är rätt person som tar emot eller skriver under ett dokument.
- En digitalt handskriven signatur är lika svår att pröva rättsligt som ett muntligt avtal eftersom den inte efterlämnar några användbara digitala spår. För oss på Oneflow är det ett mysterium att detta fenomen har uppstått, säger Anders Hemnes och fortsätter:
- Det är en oanvändbar, digital variant på en gammal, analog process. Ett bättre alternativ för till exempel butiksförsäljare är att skicka ett sms eller e-mail med en kod till kunden som han eller hon måste knappa in för att godkänna avtalet.