Elektroimportøren AS rapporterar idag sina siffror för årets första kvartal. Den norska eljätten, som bland annat driver Elbutik.se, omsatte under perioden 383 miljoner norska kronor. En ökning med ungefär 4 procent jämfört med samma period i fjol.
Rörelseresultatet (EBITDA) landade dock på 32 miljoner NOK, att jämföra med 43 miljoner Q1 2022.
Företaget säljer en lång rad av elprodukter däribland solpaneler, värmepumpar och elbilsladdare. Solpanelerna har flugit av hyllorna medan man tog en rejäl smäll bland elbilsladdarna. Och anledningen till det senare stavas Easee, ett norskt varumärke inom elbilsladdare som Elsäkerhetsverket stoppat i Sverige. Detta på grund av en farlig elsäkerhetsmässig design.
Elektroimportøren har agerat återförsäljare av den stoppade elbilsladdaren.
Vi hade en långsam start under årets första två veckor, vilket slutade med att januari hamnade under förra årets försäljning. Februari var platt och mars började med en bra tillväxt men vi fick ta en smäll av förbudet från Easee försäljning i Sverige, som gör att mars också kommer in under förra året, säger Andreas Niss, vd för Elektroimportøren.
Bolaget rapporterar att norska konsumenter nu också blivit osäkra kring Easee och att man letar efter alternativa produkter att ta in.
Vi jobbar på alternativa lösningar och har börjat sälja Amina och ökat vårt lager av Zaptec, vi har dock inte fullt ut kunnat kompensera för bortfallet av försäljningen av Easee, skriver företaget.
Bland de lite roligare nyheterna så meddelas att Elbutik.se ökat omsättningen från fjolårets 11 miljoner norska kronor till 31 miljoner under Q1 2023. Den svenska e-handeln omsatte alltså strax under 30 miljoner svenska kronor under det första kvartalet.
Den 27 april så öppnade även Elbutik.se sin första fysiska butik. Den ska vara på totalt 1 900 kvadratmeter och finns att besöka på Veddesta Handelsplats i Järfälla.
Efter öppnandet av den första fysiska butiken i Sverige så förväntar vi oss att se ökade marginaler i Sverige eftersom vi kommer att kunna styra försäljningen mer mot Namron-produkter med högre produktmarginal.