Under förra året investerade modejätten H&M stolt i textilåtervinningsbolaget Renewcell, som kort sagt "kokar ner" gamla plagg och tar fram nya fibrer som blir till nytt garn och nya tyger. På det viset återvinner företaget 100 procent av ett gammalt plagg och gör om det till en helt ny produkt. Något H&M skulle kunna vara intresserade av att plocka in i sin produktion då målet är att H&M senast 2030 endast ska tillverka kläder av återvunna eller hållbart framtagna material.
I slutet av förra året noterades Renewcell på Nasdaq First North och i samma veva plockade man in 800 miljoner kronor, som ska finansiera en ny fabrik. En satsning som enligt den nyligen presenterade kvartalsrapporten ska ha ansträngt bolagets resultat.
Förlusten förvärrades under perioden och sjönk från minus 16 miljoner kronor under Q1 förra året, till minus 19 miljoner i år. Renewcell skriver att detta främst förklaras av ökade personalkostnader på grund av att bolaget nu stärker sin organisation i samband med uppbyggnaden av den nya fabriken.
Första kvartalet har på många sätt kännetecknats av partnerskap. Med blicken mot tillträdet till maskinhallen i andra kvartalet har vi arbetat intensivt med att säkra det nätverk av leverantörer och konsulter som krävs för att leverera detta projekt på tid och enligt budget, skriver Patrik Lundström, vd på Renewcell, i rapporten.
I skrivande stund arbetar ett hundratal personer hos Renewcell och hos våra partners och underleverantörer med etableringen på Ortviken.
Omsättningen ökade däremot med över 2000 procent under kvartalet, och landade på 601 000 kronor. Renewcell skriver att man under perioden har sålt totalt 36 ton återvunnen massa, som heter Circulose. Det är 63 procent mer jämfört med samma kvartal 2020.
Renewcell grundades av en grupp forskare vid KTH år 2012, men det var inte förrän 2018 som modebranschen fick upp ögonen för företaget. Då genomförde Renewcell sin första industriella tillverkning, och under förra året satte produktionen igång på riktigt.
Under 2020 omsatte bolaget 1,4 miljoner kronor och summerade ett negativt rörelseresultat som landade på minus 68 miljoner kronor.