För femte året i rad ska årets matbluff utses. Årets fem finalister är korade och nu är det upp till konsumenterna att rösta på vilken produkt de tycker är mest vilseledande. Gemensamt för dem alla är att de är vanliga i dagligvaruhandeln såväl på nätet som i butik.
Med hjälp av vår jury har vi valt ut fem finalister bland de rekordmånga nomineringar som vi har fått in. Nu är det dags för allmänheten att rösta fram vinnaren, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara, som ligger bakom antipriset.
Förra årets överlägsna ”vinnare” blev bordsmargarinet Lätta som fick över 17 600 av de mer än 30 000 avlagda rösterna. På förpackningen marknadsfördes svensk raps och kärnmjölk som huvudingredienserna på locket. Men i själva verket innehöll den mer palmolja än raps och andelen kärnmjölk var bara fem procent.
Nu pågår omröstningen för 2019 års pris. Den avslutas den 20 januari och två dagar senare avslöjas det vem som tagit hem den mindre ärofyllda titeln.
Årets finalister:
Alpro Cuisine Soya vispbar
Juryns motivering: Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått med hjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne.
Pågen Brioche hamburgerbröd
Juryns motivering: Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom.
Rå Blåbär
Juryns motivering: Både varumärket "Rå" och produktbeteckningen "råsaft" på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, dvs hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre.
Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb
Juryns motivering: En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. Så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. "Inget tillsatt socker" stämmer förvisso, men den är alltså långt i från så osötad som den ger sken av.
Semper gluten free Bovete & Teff mjöl
Juryns motivering: Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet.