ANNONS

De har bestämt sig: Google-rabatter är olagliga - Lyko backar

Kolbjørn Ertzeid, vd Blivakker och Rickard Lyko, vd Lyko
"Någon har tjänat stora summor pengar".

Googles automatiska rabatter (GAD) är en relativt ny AI-baserad rabattjänst som har skapat stor debatt inom e-handelsbranschen. Tjänsten, som syftar till att hjälpa nätbutiker att optimera sin prissättning, har visat sig vara problematisk ur ett juridiskt perspektiv.

GAD fungerar genom att AI-teknik används till att automatiskt justera priser baserat på olika faktorer som trender, efterfrågan och konkurrenskraftiga priser. Detta leder till att kunder som söker efter produkter via Google kan se annonser med rabatterade priser, vilka ibland skiljer sig markant från priserna i själva nätbutiken.

Problemet uppstår när butikerna ska redovisa det lägsta priset de har tillämpat under de senaste 30 dagarna, enligt prisinformationslagen.

Det svenska Konsumentverket har nyligen gett tydliga riktlinjer i frågan. Enligt myndigheten ska det tidigare lägsta priset som redovisas inkludera de prisnedsättningar som marknadsförts via Google Shopping. Detta innebär att e-handlare måste ha tillgång till det lägsta pris som faktiskt har visats under de senaste 30 dagarna – något som Google inte delar.

LÄS ÄVEN: Priskrig eller prisfusk - Konsumentverket kräver icke-existerande data

Nu har även det norska Konsumentverket gett svar.

ANNONS

Kort sagt konstaterar det norska Konsumentverket, Konsumenttilsynet, att GAD bryter mot landets prisregler. Det rapporterar E24.

Företag som använder detta verktyg följer inte prisreglerna och riskerar därför ekonomiska påföljder från det norska konsumentverket, säger Bente Øverli, direktör på Konsumenttilsynet.

"Har klargjort"

Enligt myndigheten ger tjänsten en missvisande bild av tidigare priser, eftersom det överstrukna priset i annonserna inte alltid motsvarar det lägsta priset under de senaste 30 dagarna.

Detta har lett till att Lyko, som i tidigare artiklar försvarat användningen av GAD, nu backar från tjänsten i Norge.

Vi är glada över att Konsumenttilsynet snabbt har klargjort hur verktyget ska användas och vilken prishistorik som krävs, skriver presskontakten Tom Thörnblom i ett mejl till sajten.

Enligt E24 ska Lykos tidigare tolkning vara att GAD:s prissättning ska betraktas som individuell prissättning, vilket skulle innebära att man slapp följa reglerna om tidigare pris. Något som varken svenska eller norska Konsumentverket håller med om.

Hoppas på konsekvenser

Blivakker, en norsk konkurrent till Lyko, har valt att inte använda tjänsten. I en tidigare intervju framkom det att företaget har förlorat intäkter motsvarande cirka till 200 miljoner norska kronor på grund av konkurrenternas användning av GAD. Bolaget hoppas nu att myndigheterna vidtar lämpliga åtgärder mot de aktörer som har utnyttjat tjänsten.

Vi har ju förlorat betydande summor. Om det inte får några konsekvenser har någon tjänat stora summor pengar i ett halvår, på ett olagligt sätt, säger Kolbjørn Ertzeid, vd för Brandsdal Group där Blivakker ingår, till sajten.

Det är ännu oklart om myndigheten kommer att vidta retroaktiva åtgärder mot företag som tidigare har använt tjänsten, men den utesluter inte möjligheten.

Vi förväntar oss att företagen anpassar sig till vår bedömning framöver. Om så inte sker, överväger vi att följa upp enskilda aktörer som fortsätter att använda GAD, meddelar myndigheten.


Tidigare artiklar om GAD:

ANNONS
Izabella Borowska
izabella@ehandel.se

Just nu
3 mån för 99 kr

Få de senaste nyheterna inom e-handel – analyser, insikter och affärskritisk information. Allt på ett ställe!

Därefter 299 kr/mån. Priset är exkl. moms.