I vintras kunde vi berätta att Adlibris hamnat i blåsväder då det upptäckts att företaget hade sålt litteratur som stiftelsen Expo ansåg var antisemitisk. Den gången slutade det med att nätbokhandeln bland annat plockade bort den förfalskade skriften Sion vises protokoll.
Bok skulle förebygga homosexualitet
Nu i veckan var det dock dags igen. Nätbokhandeln uppmärksammades plötsligt på att en engelsk bok vid namn ”A Parents Guide to Preventing Homosexuality”, fanns tillgänglig i e-handeln. Konsekvensen blev att även den boken försvann.
Varför finns ibland kontroversiella, eller till och med direkt hatiska, titlar i ert sortiment?
- Våra böcker importeras automatiskt. De kommer direkt från de stora återförsäljarna i England och USA. Alla böcker som de får in i sitt sortiment kommer också in på vår sajt. Jag tror att alla nätbokhandlare i Europa jobbar likadant, säger Linnéa Wiklund, informationsansvarig på Adlibris.
75 000 nya titlar per månad
Hon berättar att företaget på så sätt får in hela 75 000 nya titlar varje månad, och att de därmed finns tillgängliga i nätbutiken.
- Vi har ingen möjlighet att förhandsgranska alla nya titlar och då kan det ibland finnas titlar i sortimentet som vi inte vill sälja, och det är vi medvetna om, fortsätter Linnéa Wiklund.
Hon menar dock att det antal böcker som faktiskt tas bort ur sortimentet är ett ytterst fåtal av det totala utbudet.
- Det rör sig om mindre än en promille. Jag vet inte exakt hur många titlar som tagits bort, men det är en oerhört liten andel.
“Ska vara stolta över yttrandefriheten”
Adlibris uppmärksammas på de olämpliga böckerna antingen genom att någon utomstående tipsar dem, eller genom att de själva upptäcker att titeln finns tillgänglig. En del titlar, som företaget vet dyker upp med jämna mellanrum, kan de blockera från att komma in i e-handeln. Däremot kan det fortfarande komma nyutgåvor av samma bok, som då har ett nytt ISBN-nummer och därför inte upptäcks innan den finns tillgänglig på sajten.
När det gäller vilka titlar som tas bort och vilka som får vara kvar är det framför allt svensk lagstiftning som företaget har att rätta sig efter.
- En bok kan i princip inte bryta mot svensk lag, yttrandefriheten och tryckfriheten här är så pass stark - och det ska vi vara stolta över. Så att böcker fälls i domstol är extremt ovanligt, förklarar Linnéa Wiklund.
Kan “blocka” böcker som bryter mot lagen
Det som företaget kan gå efter är istället om boken bryter mot exempelvis lagen om hets mot folkgrupp. Om Adlibris bedömer att den gör det så kan de ta ett beslut att “blocka” boken. Det innebär att den inte längre finns synlig på sidan, samt att eventuella beställningar som ännu inte skickats också blockas och aldrig kommer kunden till del.
Hur bedömer ni om den bryter mot lagen eller inte?
- Vi har en process kring det och om vi inte tycker att vi kan fatta ett informerat beslut så kan vi köpa in boken och granska den. Oftast är det ganska tydligt ifall det är en bok som inte ska säljas hos oss, säger Linnéa Wiklund.