I takt med den ökande e-handeln, ökar även kriminalitet på nätet. ID-kapningar och bluffsajter är ett återkommande problem, och vi har tidigare rapporterat om att det anmäldes 1204 ID-kapningar kopplade till e-handelsköp bara under mars månad i år.
LÄS ÄVEN: ID-kapningar online: "Svårt att göra något åt"
Och för ungefär två veckor sedan varnade även FBI, federala amerikanska polismyndigheten, att HTTPS-adresser inte är lika säkra som man tidigare trott. En övertro på den här sortens e-adresser har blivit ett växande problem som gynnat bedragarna.
– Uppfattningen att en webbsida med HTTPS i sin webblänk är säker har gynnat cyberkriminella. Problemet uppstår när det bakom HTTPS-adressen finns kriminella som använder adressen som en plattform för exempelvis nätfiske, berättade Per Söderqvist, säkerhetsexpert på it-säkerhetsföretaget Sophos.
LÄS ÄVEN: Cyberkriminella kan stå bakom “säkra” hemsidor
Nu varnar cyber-säkerhetsföretaget Proofpoint att Sverige är ett av de länder där mest nätkriminella utnyttjar domäner för att komma åt känsliga uppgifter.
Enligt företagets rapport om domänbedrägeri framgår det att bluffsajter, som säljer olika produkter till ofta rena vrakpriser och som är registrerade på domäner vars namn har tydliga kopplingar till väletablerade sajter, har ökat 11 procent under 2018.
– Det är svårt att komma till rätta med den här typen av problem. Falska domäner ökar hela tiden, eftersom det blir billigare att registrera och driva domäner, och för bedragarna är det en mycket liten kostnad, säger Fredrik Möller, Sverigechef på Proofpoint, i ett pressmeddelande.
Mer än 85 procent av de största detaljhandelsföretagen i världen hittade falskadomäner som "sålde" deras produkter. I genomsnitt fick ett företag cirka 200 matchningar med sådana bluffsajter.
Praktiskt taget handlar det om att kunder antingen får hem en billig kopia av en produkt, när de shoppar från sådana sajter, eller så får kunden ingen vara alls. Bedragaren har då lyckats komma över både personliga uppgifter och pengar, oftast utan att ha levererat någon produkt, skriver Proofpoint.
Bland de länder där flest falska sajter drivs tog Sverige femte plats. På första plats låg USA, därefter kom Nederländerna, Turkiet och Storbritannien. På sjätte plats Estland, sedan kom Ryssland, Frankrike, Tyskland och på tionde plats Rumänien.
– En förklaring till att just Sverige hamnar så högt upp, kan vara att vi ständigt är på jakt efter nästa kap i takt med att vi konsumerar allt mer, skriver Proofpoint.