Fötter kommer i alla former och storlekar. Kanske inte så konstigt att det är svårt att hitta skor som sitter perfekt, och som inte skaver eller klämmer efter ett tag. Oavsett om man hankar sig fram i löpspåret eller flanerar omkring på stan.
Ett fenomen som bröderna Melker och Rasmus Svärd blivit smärtsamt påminda om sedan barnsben.
Vi var båda elitidrottare inom tennis när vi växte upp och hade alltid ont i fötterna. Det var inget vi ifrågasatte eftersom det var ju så för alla. Alla hade ont, och det är väl klart att skojättarna måste veta vad dom gör för skor? Det måste ju vara självklart att de skapar skor som är optimala för våra mänskliga fötter, säger Melker Svärd.
Men med åren utvecklades säkerheten i frågan, till en stilla undran. Och efter att Melker avslutat tenniskarriären efter fyra år på Universitet i Baltimore, i USA, började han jobba som mäklare i New York. Men precis som i tennispjucksen, smärtade fötterna även i mäklarskorna.
Jag åkte bussen från Baltimore, där jag bodde, klockan fem på morgonen med mina "finskor" och smärtan under bussen hem på kvällen var så brutal att jag ville gråta, minns Melker.
Hoppade av Chalmers
Efter en tid som mäklare i det stora äpplet flyttade Melker hem till Sverige igen. Inte på grund av smärtande fötter, utan av mer praktiska skäl. Under åren som Melker bodde i USA hade hans bror Rasmus, efter att ha hoppat av ingenjörsstudierna vid Chalmers, utbildat sig till legitimerad fysioterapeut.
Efter studierna startade Rasmus en klinik där han under tio års tid jobbade med allt från smärtpatienter i alla åldrar - till idrottsstjärnor och olympiska guldmedaljörer. Och tack vare att den ene brodern övergett New York, och den andre Chalmers, kunde en ny gemensam resa ta vid.
Melker kunde nämligen inte riktigt ge upp tanken på att hitta en sko som faktiskt passade hans fot. För trots ett ihärdigt testande av skor i alla dess former, blev det inget Askungeslut på Melkers saga.
Till slut bokades ett möte med Gourgen Gevorgyan från My Foot Function. Ett företag som jobbar med träning av fötter, och med att återställa fotens ursprungliga optimala funktion. Efter det mötet tändes en glödlampa.
Under mötet där Gourgen analyserade mina fötter frågade jag vilken sko han tyckte var bäst just nu på marknaden, och han kunde inte riktigt svara på det. Jag märkte att han inte riktigt tyckte att någon sko höll måttet. Det var då vi fick ett uppvaknande, och med Rasmus expertis kring kroppens funktion kunde vi snabbt konstatera att vi förmodligen kunde göra något bättre.
Glatt omedvetna
Arbetsbördan delades snabbt upp och Rasmus fick i uppdrag att tänka ut hur skon skulle se ut och vilka egenskaper den skulle ha. Melker i sin tur letade febrilt efter en fabrik som kunde tillverka skorna till brödernas nygrundade varumärke, Wyde Footwear.
Det ska sägas att det inte är lätt att göra en sko, och vi var nog gladeligen omedvetna om det när vi gav oss in i det. Det är många moment som måste klaffa. Speciellt när man som vi, vägrar använda standarddelar utan istället gör allt helt från grunden, säger Melker.
Bland annat var man tvungen att ta fram nya maskiner för att kunna trycka den form på skon som bröderna ville ha. Och sen var det ju det här med pandemin.
Att det delvis var resestopp runt om i världen under covid gjorde det inte enklare. Fabriker stängde, personal kom aldrig tillbaka och vår huvudkontakt fick en stroke. Men ett tusentals facetime-samtal senare, och mängder med paket skickade, nådde vi ett resultat vi var nöjda med.
Fler modeller på gång
Efter mer än två år "in the making" är det nu dags för lansering av företagets första modell. En minimalistisk variant som är tänkt som en vardaglig sko för promenader, på gymmet eller på kontoret.
Förutom en bredare fotformad tåbox och noll dropp, för att minska trycket på framfoten, lyfter Melker fram att deras sko är böjbar och har en lite tunnare sula så att musklerna i foten ska få jobba fritt. Och redan nu är utvecklingen igång med bland annat löpar- och vinterskor.
Våra fötter är extremt bortglömda i hur vi använder dem, och vårt huvudmål är att hjälpa så många som möjligt återställa sin funktion i sina fötter. 75 procent av alla människor får någon gång smärta i fötterna och det är något vi vill ändra på. Skor ska vara formade efter våra fötter och inte tvärtom, säger Melker och fortsätter:
Vi går inte omkring i en konformad hatt som trycker på skallbenet, ändå gör vi motsvarigheten med våra fötter. Vi hade inte accepterat att behandla någon annan kroppsdel på det här sättet, så vårt största långsiktiga mål är att inspirera till en förändring i skoindustrin.