Särskilt intressant är siffrorna kring Coca-Cola, Sveriges mest sålda läsk. Hela 61 procent av svenskarna har köpt Coca-Cola det senaste året, och en stor del är öppna för att byta till ett annat märke.
42 procent av de svenskar som köpt Coca-Cola de senaste 12 månaderna kan tänka sig att byta produkt, vilket kan ses som anmärkningsvärda siffror för företaget i fråga, säger Johan Anselmsson, professor i marknadsföring på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Denna konsumenttrend utgör en "relativt sällsynt möjlighet" för svenska och europeiska företag, menar Anselmsson. Medan bojkotter historiskt sett kan vara svåra att genomföra, ser konsumenterna betydligt fler realistiska alternativ inom kategorier som läsk, snabbmat, godis och hygienprodukter. Det är här de svenska och europeiska företagen har störst chans att slå till.
Att synliggöra ursprungsland och erbjuda starka europeiska alternativ kan vara avgörande för att denna trend ska hålla i sig och faktiskt ta fart, säger Johan Anselmsson.
Han varnar dock för att konsumentengagemang ofta är kortvarigt. Företagen måste agera snabbt och erbjuda tydliga, lättillgängliga alternativ, annars riskerar konsumenterna att falla tillbaka i gamla vanor.
I Kanada har en app som hjälper konsumenter att identifiera amerikanska produkter blivit populär i samband med ett tilltagande handelskrig. Hela 63 procent av de svenska konsumenterna i studien uppger att de skulle vara intresserade av en liknande app i Sverige.