ANNONS
Petter Palander, vd

Blinda fläcken i e-handeln - tusentals ton utsläpp: "E-handlarna kan påverka enormt"

E-handelns påverkan på klimatet är ett ämne som debatteras flitigt. Forskning har visat att valet mellan hemleverans och butikshandel kan ha betydande konsekvenser för utsläppen.

LÄS ÄVEN: Produkter du inte borde handla online - "tänk smart"

Men en ny studie från Aimabel, ett svenskt företag specialiserat på hållbarhetsteknik, lyfter fram en ofta förbisedd faktor som kan förändra bilden: konsumenternas egna resor för att hämta sina paket.

 

ANNONS

Medan e-handelsföretag under de senaste åren har lagt stort fokus på att effektivisera sina logistikkedjor och minska utsläppen från den direkta transporten av varor, missas ofta en avgörande del av ekvationen – den sista milen, ur kundens perspektiv.

Enligt Aimabels rapport, som kompletterar tidigare forskning från Aster och Lunds universitet, levererades 214 miljoner paket i Sverige under 2024. Av dessa gick 42 procent – motsvarande nästan 90 miljoner paket – till utlämningsställen.

Det är här den ”osynliga klimatboven” träder in.

En bilresa för varje paket

Aimabels undersökning visar att 41 procent av svenskarna använder bil för att hämta sina paket från ombud. Av dessa kör hela 87 procent fossildrivna fordon. Med ett genomsnittligt avstånd på 5,6 kilometer enkel väg till utlämningsstället innebär det att 21,7 miljoner mil kördes med bil i Sverige – enbart för att hämta paket under 2024.

Det är lätt att glömma att leveransen inte är klar bara för att paketet nått utlämningsstället. Konsumenten måste ju fortfarande transportera hem det, och det sker i stor utsträckning med bil, säger Petter Palander, vd på Aimabel, till Ehandel.se.

De totala utsläppen från dessa resor beräknas uppgå till 42 000 ton koldioxid – mer än vad transportaktörer som Best Transport, CityMail, Instabee och Early Bird släpper ut tillsammans, och nära hälften av Postnords totala utsläpp i Sverige.

Så har utsläppen beräknats

Beräkningarna baseras på en nationell konsumentundersökning där Aimabel ställde detaljerade frågor om resvanor i samband med att hämta paket. Konsumenterna fick bland annat svara på hur långt de har till sitt ombud, vilket färdmedel de vanligtvis använder, vilken typ av bil (och drivmedel) de kör, samt om de kombinerar upphämtningen med andra ärenden.

Vi delade upp körsträckan proportionerligt om man exempelvis gjorde flera ärenden samtidigt. Om man exempelvis uppgav att man brukar göra två andra ärenden vid samma tillfälle, delade vi den totala körsträckan på tre för att få ett rättvist utsläppsvärde, förklarar Petter Palander.

För att räkna ut utsläppen använde företaget Naturvårdsverkets data för koldioxidutsläpp per kilometer för olika drivmedel och fordonstyper. Paketvolymen per kommuntyp – exempelvis landsbygd eller storstad – hämtades från Post- och telestyrelsen, och analyserades tillsammans med undersökningens data för att få en nationell bild.

En blind fläck i hållbarhetsarbetet

Trots att utsläppen från kundresor är betydande, visar Aimabels granskning att ingen av Sveriges 20 största e-handlare i dag beräknar eller rapporterar denna del i sin hållbarhetsredovisning.

Jag tror faktiskt det främst handlar om bristande medvetenhet. Många har inte ens reflekterat över att paketen måste vidare från ombudet till slutkund för att leveransen ska vara komplett – och att det sker utsläpp även den sträckan, säger Petter Palander.

Granskningen uppskattar att så mycket som 85 procent av klimatpåverkan från ombudsleveranser i dag förblir osynlig i bolagens hållbarhetsredovisningar.

För att vända trenden behöver e-handlare enligt Petter Palander börja inkludera kundresan i sina klimatberäkningar, kommunicera den till konsumenterna i kassan och sortera leveransalternativ utifrån deras totala klimatpåverkan – inklusive kundens resa.

Så kan e-handlare göra skillnad

Det viktigaste e-handlare kan göra är att visa leveranssättens klimatpåverkan från ett helhetsperspektiv, och låta det styra hur alternativen presenteras i kassan. Till exempel genom att sortera dem från lägst till högst klimatpåverkan, säger han.

Han lyfter Asket som ett exempel på en e-handlare som redovisar utsläpp mellan ombud och hemleverans – men påpekar att dessa siffror enbart gäller transportörens utsläpp och därmed exkluderar kundresan, vilket kan ge en felaktig bild.

Apotea har en informativ sida om hur olika leveranssätt påverkar klimatet, och i vilka fall ombud eller hemleverans är bättre. Men informationen ligger några klick bort. För att det ska ha verklig effekt tror jag det måste in direkt i checkouten.

Påverkan på konsumentbeteende

Petter Palander menar att e-handlare har stor makt att påverka konsumenternas val – inte minst genom transparens.

E-handlarna kan påverka konsumenten enormt. Genom att visa utsläpp för hela leveransen, inklusive kundens egen resa, och låta kunden ange sitt färdsätt till ombudet, kan e-handlarna skapa förståelse för hur leveransval och transportmedel påverkar klimatet, säger han.

Trots att ingen större aktör ännu inkluderar kundresan i sin klimatrapportering, ser Petter Palander tecken på förändring.

Vi har dialog med flera e-handlare som börjat inse att detta faktiskt är en del av något de har ansvar för, och behöver förstå bättre. Det är små steg, men insikten håller på att landa, avslutar han.

ANNONS
Izabella Borowska
izabella@ehandel.se

Just nu
3 mån för 99 kr

Få de senaste nyheterna inom e-handel – analyser, insikter och affärskritisk information. Allt på ett ställe!

Därefter 299 kr/mån. Priset är exkl. moms.