Få kan ha missat handelshögtiden Black Friday, som många företag börjar förbereder sig för redan under sommarmånaderna. Men en högtid som denna har nog lika många motståndare som efterföljare. I år har rörelsen White Monday, som symboliserar motsatsen till Black Friday, fått ett nytt namn.
Dagen för cirkulär konsumtion, Circular Monday, har uppdaterat sitt namn men inträffar som vanligt måndagen innan Black Friday, skriver Blocket, Erikshjälpen Second Hand och Circular Mondays grundare Henning Gillberg i ett pressmeddelande.
Tanken med Circular Monday är att främja cirkulär konsumtion, att uppmana konsumenter till att till exempel köpa en begagnad mobiltelefon istället för en ny.
Du köper något, en vara eller tjänst, men det kräver inte nyproduktion och onödiga utsläpp.
Circular Monday grundades 2017, och förra året deltog över 500 företag, organisationer och influencers från 30 länder från samtliga världsdelar i rörelsen. Enligt Svensk Handel har alla dessa handelshögtider bidragit till att julhandeln numera börjar redan i November.
Vi har samlat ihop hundratals företag för den som vill shoppa cirkulära julklappar. Exempelvis presentkort på reparationer och hyrtjänster. Funktionen man får ut av produkten är densamma, oavsett om den är ny eller begagnad, säger Henning Gillberg.
Konsumtionsnivån på nyproducerat i Sverige är bland de högsta i världen. Ett enkelt sätt att som privatperson få ner sitt klimatavtryck är att köpa begagnade julklappar istället för nya, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket.
För den som vill delta i årets Circular Monday gäller följande regler:
- Man får inte använda sig av reklam under banderollen “Black Friday”.
- Deltagarna åtar sig att dela bilder och inlägg på sociala kanaler med hashtagen #circularmonday den 23 november.
- Rabatter får endast ges på: 1. Cirkulära- eller delningstjänster. Till exempel 20 procent rabatt på reparation av kläder, eller hyra av cykel. 2. Produkter tillverkade av mer 90 procent återvunnet material.