Det har stormat en hel del kring betalföretaget Trustly sedan den inställda börsnoteringen 2021. Bolaget som grundades 2008 var länge en snabbväxande pengamaskin, men på senare år har det börjat gnissla en hel del efter att det kommit in grus i maskineriet.
LÄS ÄVEN: Betalbolaget säger upp 120 personer: ”Vi har gått fel”
Enligt Di minskade intäkterna med 12 procent till 2,35 miljarder kronor under fjolåret. Samtidigt gjorde Trustly en nettoförlust på 405 miljoner kronor, och nu tvingas man fylla på i kassaskrinet.
Trustly ska nyligen ha fått ett tillskott på 515 miljoner kronor från bland annat majoritetsägaren Nordic Capital.
Signalvärdet till marknaden är tydligt. Vi har starka ägare som fortsätter att stötta Trustly i vår målsättning att rita om den globala betalmarknaden, säger Trustlys vd, Johan Tjärnberg, i en kommentar till Di.
Lägger om sin strategi
Det innebär att fintech-bolaget tagit in mer än 1,5 miljarder kronor i nytt kapital bara under 2023. Enligt Di behåller Trustly sin värdering från i våras på 14,5 miljarder kronor, men den är klart lägre än värderingen på 80 miljarder inför börsnoteringen i början av 2021.
Trustly har på senare tid lagt om sin strategi. Bland annat genom att bredda sin kundbas, som tidigare bestod av många spelbolag, med fler e-handelsaktörer samt inom finansiella tjänster och resor.
Bolaget kommer även att fokusera allt hårdare på ett färre antal marknader i Europa där man ser störst potential att bli marknadsledande. Samtidigt står USA nu för mer än hälften av bolagets intäkter.
Vi befinner oss i en fördelaktig position och vi ska utnyttja denna möjlighet genom att fortsätta investera och utveckla vår produkt, kundupplevelse samt se över möjligheterna till strategiska partnerskap eller konsolidering när vi ser att den sortens möjligheter uppdagar sig, säger Johan Tjärnberg.