ANNONS

Apotekens e-handel slår nya rekord – samtidigt varnar branschen

Johan Wallér, vd
"Hög tid att agera".

Den svenska apoteksmarknaden upplevde en stark tillväxt under 2024, med en total omsättningsökning på hela nio procent till 84 miljarder kronor. Det visar den nya branschrapporten från Sveriges Apoteksförening som släpptes idag. En bidragande orsak till rekordåret är den fortsatta framgången för e-handeln, även om lönsamheten i branschen förblir en utmaning.

Försäljningen på öppenvårdsapoteken, som utgör lejonparten av marknaden, ökade med imponerande 10,6 procent och nådde 70 miljarder kronor. Mycket av detta drivs dock av receptbelagda läkemedel.

En väsentlig del av tillväxten i branschen beror på ökad försäljning av receptbelagda läkemedel där apoteken varken styr över antal sålda varor eller pris, kommenterar Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

ANNONS

E-handeln fortsätter rusa

E-handeln fortsätter att vara dragloket för tillväxten och ökar snabbare än marknaden i stort. I januari 2025 stod onlineförsäljningen för nästan en fjärdedel (24,5 procent) av apotekens totala omsättning. Mätt i volym var andelen ännu högre, hela 36 procent. Pandemiåren gav e-handeln en rejäl skjuts framåt, en trend som alltså håller i sig.

Trots den digitala framgången visar rapporten på en oroande utveckling för de fysiska apoteken. Antalet butiker minskade under 2024 till 1397 stycken, vilket innebär att apotekstätheten nu är tillbaka på samma nivå som 2011, med drygt 13 apotek per 100 000 invånare.

Även om e-handeln ökar tillgängligheten, påpekar Johan Wallér att den fysiska närvaron fortfarande är avgörande:

84 procent av försäljningen av förskrivna läkemedel och 76 procent av receptfria läkemedel sker via fysiska apotek. Det är viktigt för läkemedelsanvändarna att det finns en god apoteksservice i hela landet, alla patienter ska ha tillgång till läkemedel och rådgivning oavsett var de bor, säger han.

Låg lönsamhet trots rekordförsäljning

Trots omsättningsökningen kämpar apoteksföretagen med lönsamheten. Det samlade rörelseresultatet för branschen landade på 2,1 procent för 2024.

Även om resultatet har blivit bättre jämfört med 2023 så är både vi i branschen och myndigheterna oroade över de låga resultatnivåerna, säger Johan Wallér och betonar att höjningen av handelsmarginalen under 2024 var nödvändig för att säkra tillgängligheten.

Rapporten lyfter även fram apotekens viktiga roll vid kriser och deras potential att bidra ännu mer i framtiden, men efterlyser politisk handling.

Det finns flera färdiga förslag på hur samhället kan använda apotekens höga kompetens och goda tillgänglighet över hela landet bättre än idag. Det är hög tid för politiken att agera, avslutar Johan Wallér.

ANNONS
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se

Just nu
3 mån för 99 kr

Få de senaste nyheterna inom e-handel – analyser, insikter och affärskritisk information. Allt på ett ställe!

Därefter 299 kr/mån. Priset är exkl. moms.