ANNONS

Apotea-VD:n sågar lagförslaget – här är hans lösning

Apoteas vd Pär Svärdson
Apotea/Pressbild

"Läkemedelsverket måste göra en analys först".

ANNONS

Nätapoteken har vuxit snabbt senaste åren – och uppnådde otroliga rekordsiffror under pandemins värsta år. Men nu vill Läkemedelsverket införa tuffare krav på e-handlarna. Något DN var först att rapportera om.

I huvudsak handlar det om att alla mediciner måste överlämnas direkt till mottagaren. Därmed skulle det alltså bli förbjudet att skicka mediciner och andra läkemedel som lämnas i brevlådan eller vid dörren, om mottagaren inte är hemma – och kan legitimera sig.

LÄS MER: Myndighet vill stoppa e-handlade läkemedel – ”tragiskt”

Förslaget har mött kritik från Sveriges Apoteksförening som anser att Läkemedelsverkets förslag till nya regler är "för långtgående och att de får för stora konsekvenser för apoteken, apoteksmarknaden och kunder – både konsumenter och vårdgivare", enligt ett remissvar.

De får också för stor påverkan på tillgängligheten till läkemedel via distanshandel, framför allt i glesbygd och grundas på en problembild som inte är kvantifierad och med otydliga hypoteser, skriver föreningen.

Denna kritik delas också av Apoteas grundare och vd Pär Svärdson. Till Ehandel säger han att det är viktigt med patientsäkerhet. Men hans bild är att det är väldigt ovanligt att paket som lämnas vid dörren stjäls. Till att börja med så framgår det inte på paketet vad det innehåller.

Det här är inget problem. Det finns fall där andra saker har stulits ur postbilar. Vi känner däremot till väldigt få fall, där någon har tillskansat sig apoteksvaror som har lämnats utanför dörren. I 99 procent av fallen är det ju inte så kul saker att stjäla heller. Du kanske ungefär får med dig några bomullsrondeller på sin höjd, säger Pär Svärdson till Ehandel.

Läkemedelsverket säger sig ha fått signaler om att apoteksvaror visst stjäls vid dörren och att myndigheten ser allvarligt på detta. Men Pär Svärdson vill att det görs en gedigen undersökning som inte bygger på hörsägen.

Läkemedelsverket måste först ta reda på om det är ett problem eller inte, tillsammans med branschen. Vi kan kvantifiera detta utifrån vår data. Men min bild är som sagt att det här inte är ett utbrett bekymmer.

Hans eget förslag, som han även har framfört till Läkemedelsverket men ännu inte fått någon återkoppling på, är att online-apoteken börjar att redovisa alla problem och riskfaktorer med olika fraktsätt.

Om vissa fraktsätt har en högre risk än vad man kan acceptera så får man titta på vad det finns för lösningar på de problemen. Men man måste göra en analys först för att kunna lägga alla fakta på bordet.

Han säger att förslaget, om det blir verklighet, kan få allvarliga konsekvenser för äldre på landsbygden.

Man måste alltid sträva efter att förbättra säkerheten, men det kan inte ske på bekostnad av att människor i glesbygden inte kan beställa hem medicin. Det här kommer att få allvarliga konsekvenser, säger Pär Svärdson och tillägger:

Jag har ett exempel med en Apotea-kund som hade 22 mil till sitt ombud tur och retur. Det är liksom orimligt att han ska åka och hämta ett paket alvedon, för att någon eventuellt skulle kunna sno paketet ur hans brevlåda.

Ehandel har sökt Läkemedelsverket för en kommentar.

David Gustavsson
david@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap