Apotea fick hård kritik för bristande arbetsmiljö efter ett avslöjande i Dagens ETC. Flera anställda kände sig stressade, övervakade och vittnade om bristande ledarskap och sexuella trakasserier på arbetsplatsen i Morgongåva. Då slog apoteksjätten ifrån sig initialt, men nu tycks man ha tänkt om.
Det är olyckligt om tidigare eller nuvarande medarbetare har upplevt brister hos oss och vi arbetar hårt för att stärka arbetsmiljön på lagret. Alla ska känna att vi är en professionell, trygg och bra arbetsgivare som tar ansvar för våra medarbetares hälsa, säger Apoteas vd Pär Svärdson, i ett utalande.
Apotea har i dag 900 anställda och menar att den enorma tillväxttakten har varit en delorsak bakom arbetsmiljöproblemen.
Vi var tvungna att rekrytera 200 personer på två veckor i april för att klara av vårt samhällskritiska uppdrag att leverera mediciner till människor i hela landet. Det är inte en optimal tillväxttakt och samtidigt som det är roligt att kunna anställa människor så är jag den första att erkänna att vi har legat efter administrativt och tyvärr har det förekommit incidenter där vi brustit i ledarskapet, säger Pär Svärdson.
Det är ytterst mitt ansvar och vi arbetar nu för högtryck för att komma igen och stärka både ledarskap och säkerställa att vi har rätt rutiner för att ha säkra arbetsförhållanden på våra lager, fortsätter han.
Nu ska bolaget göra en medarbetarundersökning och tillsammans med fackförbunden Unionen, Sveriges farmaceuter och en arbetsmiljökonsult säkra en trygg och säker arbetsmiljö.
Sarah Ahnström, vice vd på Apotea, kommer att ta ledningen för arbetsmiljöarbetet på lagret i Morgongåva. Bolaget meddelar också att man rekryterat seniora chefer till dags- och kvällspassen och om två veckor ska en senior helgchef vara på plats.
Jag tycker att dialogen med fack och medarbetare är väldigt viktig och tillsammans ska vi se till att göra arbetsplatsen ännu bättre. Jag vill understryka att övervakning, bestraffningar och sexuella trakasserier är fullkomligt oacceptabelt och vi har rutiner för att agera om något skulle inträffa, exempelvis en visselblåsarfunktion, säger Pär Svärdson.