Dagens Handel rapporterar idag hur ett förslag om en ny köplag, inom EU, i värsta fall kan göra att konsumenter väljer bort e-handeln. Det var förra månaden som EU-kommissionen skickade ut ett förslag om en gemensam köplag. Tanken är att förenkla handeln över gränserna men Svensk Handel och näthandlaren Designonline tror att effekten kan bli den motsatta.
– Vi är skeptiska till om den här lagen kommer att fungera. Syftet är gott, men vi tror att förslaget i stället skulle leda till extra kostnader när företagen tvingas hyra in jurister för att kartlägga något som ändå ingen konsument kommer att acceptera, säger Stefan Kvarfordt, ansvarig för inre marknadsfrågor på Svensk Handel.
I vad som ser ut att vara ett försök att kompromissa mellan de nationella lagarna och EU-lagen ska kunder få välja vilken lag som skall reglera köpet. Vid köp ifrån ett företag, i ett annat EU-land, måste man alltså som konsument välja den lag som skall gälla, EU-lagen eller den nationella. Detta låter lite krångligt och e-handlaren Jörgen Bödmar håller med:
– Det här blir alldeles för krångligt för kunderna. Vi kan inte begära att de ska läsa igenom två kontraktsförslag och sedan ta beslut. I stället ökar risken för att konsumenterna håller tillbaka sina köpbeslut och då slutar det på sikt med att de väljer bort e-handeln, säger Jörgen Bödmar, vd på Designonline.se.
Att de skulle välja bort e-handeln kanske är lite extremt men det låter helt klart som ett ogenomtänkt lagförslag. Vi e-handlare jobbar redan hårt med att göra köpprocessen så enkel som möjligt, att låta kunder välja mellan två olika lagar som ska reglera deras köp känns absurt.
Detta verkar vara lite av en röd tråd i EU:s olika lagförslag. Tanken är oftast god, de vill harmonisera lagar och regler inom EU, men lagförslagen är inte förankrade i verkligheten.
Svensk Handel är nu en av 43 svenska remissinstanser som till i mitten av januari ska yttra sig om lagförslaget. Näringsminister Annie Lööf vill inte uttala sig i ärendet förrän remissförfarandet är färdigt.
Källa: dagenshandel