Den så kallade centrumdöden verkar vara något av en myt. Åtminstone om man ska tro en ny rapport från branschorganisationen Fastighetsägarna, som har upptäckt att många svenska stadskärnor tvärtom befinner sig i tillväxt.
Det går framför allt bra för café- och restaurangverksamheter, men även för en del butiker och andra verksamheter. Cirka 70 procent av tillväxten under de senaste fem åren ska dagligvaruhandeln och restaurangbranschen ha stått för.
- Det är en långsam strukturomvandling av stadskärnan som vi bevittnar. Människor går ner på stan för att ta en fika, umgås, prova tröjan och se färgvalen på soffan som man har hittat på nätet. Nu är vi mer ute efter inspiration och upplevelser när vi går på stan, än att uträtta ett specifikt ärende, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef hos Fastighetsägarna Syd, i ett pressmeddelande.
LÄS ÄVEN: 1,6 miljoner ska rädda städerna från e-handelsdöden
"Staden som mötesplats förstärks"
Samtidigt ser det betydligt tuffare ut för sällanköpshandeln, vars tillväxt i allt högre utsträckning sker på nätet. Dessutom sker även en allt större andel av dagligvaruhandeln via e-handeln, rapporterar Fastighetsägarna.
- Vi har sedan många år tillbaka sett en utveckling där sällanköpshandeln är under press, medan dagligvaruhandeln, restaurang, hotell och övrig service tar marknadsandelar. Caféer och restauranger blir både fler och omsätter mer än tidigare. Detta är en utveckling som bidrar till att urbanisera och förtäta våra stadskärnor samtidigt som staden som mötesplats förstärks, säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef WSP Advisory, som har genomfört en rapport på området för Fastighetsägarnas räkning.
Falköping tog hem priset som den stadskärna med starkast utveckling från år 2016 och 2017, enligt Fastighetsägarna och WSP Advisory. Stadens cityomsättning ska under perioden ha ökat med sex procent. På andra plats kom Sundsvall med 5,4 procent, och därefter kom Värnamo och Simrishamn, som båda ökade med 4,5 procent.