För att klara av ökningen inför julen 2012 rekryterades hundratals svenska ungdomar av Amazon för att jobba i deras centrallager i Bad-Hersfeld i Tyskland. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet skedde det via arbetsförmedlingen, men när e-handelsjätten dagen före avfärden ändrade arbetsvillkoren drog sig arbetsförmedlingen ur.
Det gjorde också många av de unga killar och tjejer som planerat att resa till Tyskland. Men 24 ungdomar bestämde sig ändå för att åka. En av dem var 19-åriga Rose-Marie Kaggiri som hade varit utan jobb sedan hon slutat gymnasiet i somras.
– Jobbet på Amazon var en chans att få erfarenhet, dessutom var det lite spännande att åka till ett annat land och arbeta säger hon.
Anställdes via bemanningsföretag
Kvällen innan avfärd hade hon och de andra fått ett mejl där Amazon meddelade att de inte kunde erbjuda direkt anställning i företaget. I stället skulle bemanningsföretaget, Trenkwalder Personaldienste GmbH, anställa dem.
– Jag förstod inte riktigt vad de menade. Jag hade börjat packa och var inställd på att åka. Det kändes konstigt att man fick ett sådant besked så nära avresan.
Och väl nere i Tyskland blev ungdomarna varse om att villkoren förändrats rejält. Lönen var inte densamma som man tidigare kommit överens om och anställningskontraktet som skulle skrivas under förstod inte många eftersom det vars skrivet på tyska.
Vaktbolaget H.E.S S-security som efter skandalen uppdagats fått sparken av Amazon var dock den största överraskningen, och ingen trevlig sådan. Vaktbolaget med nazistanknytningar hade som uppgift att hålla koll på personalen som bodde i stugor 30 minuters bussfärd från arbetsplatsen.
– De klampade in och gick igenom våra saker. De tog bilder på odiskad disk och berättade att de när som helst kunde kolla våra väskor. Det kändes väldigt obehagligt. Som att de skulle ha oss under kontroll, berättar Rose-Marie Kaggiri.
Blev utsparkad för att ha torkat kläder
På lagret i Bad-Hersfeld fanns det drygt 1500 personer från olika länder. Arbetare från Spanien och Polen trakasserades extra hårt av vakterna och en svenska Christian Wessel, 24 år, bekräftar den bilden. Han var den som hade mest kontakt med vakterna eftersom han talar tyska.
– Spanjorerna fick bo trängre än oss och en tjej blev utsparkad för att hon hade torkat kläder på elementet, hon blev eskorterad av vakter ut från området. De agerade poliser utan anledning. Bland annat blev vi utsatta för kroppsvisitationer efter frukosten för att de skulle kolla om vi tagit med oss bullar. De körde även med kollektiv bestraffning, om en gjorde något dumt fick alla lida för det.
Under sin tid som bemanningsanställd på Amazon fick Christian mindre än hälften av den utlovade lönen. Han tjänade cirka 6000 kronor i månaden och i slutet av november fick han sparken.
– Jag hade varit sjuk och en läkare skrev ett intyg men jag fick ändå ingen sjukersättning. Efter att jag pratat med chefen fick jag sluta och ta mig hem på egen hand.
Källa: SvD