ANNONS

Succé för Swishs återkomst - tusentals butiker anslutna i år

Succé för Swishs återkomst - tusentals butiker anslutna i år
Äntligen anledning att fira hos Swish

Efter många om och men har Swish för handel hittat hem hos nätbutikerna.

ANNONS

Efter ett 2016 präglat av driftstörningar, kommunikationsproblem och omfattande tester kunde vi i januari meddela att Swish, efter att företaget hade byggt om sin tjänst Swish för handel i grunden, var redo för en storstilad comeback. E-handlarna var inte sena att ge den omtalade betalvarianten en ny chans och sedan dess har Swish-skeppet seglat vidare utan att stöta på några hinder.

Och e-handlarna som väljer att erbjuda Swish som betalalternativ blir snabbt allt fler. När vi tidigare i veckan, med hjälp av vårt Ehandelsindex, kunde publicera en topplista över de snabbast växande e-handelsleverantörerna just nu, hamnade betalföretaget på en hedrande sjätteplats. 

- Vi har sett en fantastisk ökning och vi är rätt säkra på att den starka kundtillströmningen är driven av att många handlare använder Swish privat, bekräftar Per Ekwall, presskontakt på Swish för Ehandel.se.

"Ger otroligt bra konvertering"

Per Ekwall berättar att antalet svenskar som använder sig av Swish nu har vuxit till 5,5 miljoner. Och använder man Swish som privatperson är steget enligt honom inte så långt till att även vilja använda betalsättet i transaktioner med företag.

- Vi vet ju att det ger otroligt bra konvertering. Flera av de handlare vi har pratat med vittnar om att antalet som betalar via Swish har ökat med uppemot 30 procent bara en vecka eller två efter att man infört det.

Lider ni fortfarande av sviterna av problemen under 2016?

- Det är klart att det är tråkigt att handlarna drabbades då, men jag tror inte att det påverkar efterfrågan i dag. Det spelar ingen roll att det inte funkade innan, det viktiga är ju att det gör det nu.

Per Ekwall har inga exakta siffror eller procentsatser att dela med sig av men tycker att den ökning på drygt 11 procent som Ehandelsindex visar låter väldigt låg. Swish för handel ska under den senaste tiden ha plockats upp av flera stora aktörer, som till exempel Stadium och SJ.

- Vi kan inte se hur många som erbjuder tjänsten live utan vi får gå på antalet skrivna kontrakt. Och det handlar om tusentals kontrakt sedan januari i år.

Storbanker drar in butikskunder

Den stora tillströmningen av handelsföretag beror enligt Per Ekwall bland annat på att SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea alla erbjuder Swish till sina företagskunder.

- Det finns knappt något större företag i Sverige som inte är kund hos någon av de fyra stora bankerna, säger han.

Hur känns det för er nu då att allt verkar ha ordnat sig så bra?

- Det är förstås jätteroligt men det bekräftar egentligen bara det som vi har varit säkra på sedan början, det vill säga att det här är en bra tjänst och när vi väl kan erbjuda den fullt ut så kommer den att plockas upp snabbt.

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se