24 miljoner kronor. Det är den summa som PostNord har fått in på den så kallade Kinaavgiften på 75 kronor, sedan den infördes den 1 mars. Den uträkningen kan Ehandel.se nu göra.
Igår kunde vi avslöja att PostNord sedan avgiftens införande hunnit skicka ut runt 800 000 avier samt att cirka hälften av dessa, alltså 400 000 stycken, har betalats. Få känner dock till att 15 av de 75 kronorna utgör en momsavgift, som går till den svenska staten. PostNord får alltså behålla 60 kronor per betald avi. Totalt innebär det att postföretaget fått in ungefär 24 miljoner på hanteringsavgiften.
Fortfarande inte lönsamt
Det innebär dock att hanteringen av Kinaposten fortfarande inte är lönsam för logistikföretaget. Det beror delvis på att PostNord fortfarande måste hantera alla de paket som ingen sedan visar sig vilja betala hanteringsavgiften för.
- Initialt nu när vi startat upp systemet så har kostnaderna varit högre än intäkterna, men över tid så hoppas vi på att kunna få upp andelen som betalar sina avier något, säger PostNords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till Ehandel.se.
Han berättar att man i arbetet med att räkna ut hur mycket företaget skulle behöva ta i avgift för att de skulle slippa gå minus på hanteringen, räknade med att ungefär två tredjedelar av alla utskickade avier skulle betalas.
- Men vi tog förstås också med en säkerhetsmarginal för att kunna hantera att något färre än beräknat betalar avgiften.
Hantering av 400 000 paket ger inget
När det nu har visat sig att andelen som betalar avgiften ligger ganska stabilt på runt 50 procent, så innebär det alltså att PostNord har fått hysa, frakta, fotografera och skicka ut avier för 400 000 paket som ingen sedan ville ha.
Men det är inte bara PostNord som får pengar via avgiften. Frågan om hur mycket momsavgifter som ett land kan gå miste om när befolkningen inte betalar för att de e-handlar från andra länder, har länge varit omdiskuterad, inte minst i vårt grannland Danmark. Där har e-handelns branschorganisation FDIH räknat ut att detta, och andra liknande "e-handelsfusk", kostar den danska staten 600 miljoner kronor om året.
LÄS ÄVEN: E-handelsfusk kostar 600 miljoner om året i Danmark
Vissa uträkningar tyder på att motsvarande belopp i Sverige kan ligga runt miljarden. Riktigt så mycket har den svenska staten inte fått in ännu, men vi kan nu berätta hur mycket staten faktiskt har fått in sedan avgiften infördes.
LÄS ÄVEN: Svenska staten kan förlora en miljard på Wish-hysterin
11,6 miljoner till staten
De 15 kronor av 75-kronorsavgiften som består av moms blir räknat på de 400 000 avier som betalats totalt sex miljoner kronor. Till det tillkommer den moms som kunderna dessutom betalar per produkt, som alltså är 25 procent av varans värde.
- Snittmomsinbetalningen på varorna är 14 kronor per försändelse, så staten får faktiskt in mer via vår avgift än de får via själva varorna, berättar Thomas Backteman.
Kunden betalar alltså två olika momsavgifter, en på avgiften för tjänsten som PostNord utför och en på själva varan. FÖrutom de sex miljoner som staten fått in via tjänstemomsen, har de alltså även fått runt 5,6 miljoner kronor som folk betalat in som varumoms.Totalt innebär det att den svenska staten hittills har fått in runt 11,6 miljoner kronor, efter det att Kinaavgiften infördes.
För PostNords del så kommer man nu att fortsätta kämpa med att slippa gå back på hanteringen.
- Vi behöver uppnå en nivå som ger oss en kostnadstäckning för detta helt enkelt och det tror jag att vi kan göra om vi lyckas få lite fler än 50 procent att betala sina avier, säger Thomas Backteman.