ANNONS

Rabattkod på Wish gav kunderna gratis produkter

Rabattkod på Wish gav kunderna gratis produkter

50 procent blev 60 procent och sedan 100 procent i rabatt.

ANNONS

För några veckor sedan inleddes vad som kommit att kallas Wishfrenzyn. Den 16 oktober så lägger en användare vid namn Mansion in följande inlägg i en forumtråd på den svenska sajten Sweclockers, som är en samlingsplats för datorentusiaster.

- Jag tänkte lägga upp ett tips i fyndtråden men ville bara checka här först ifall det på något sätt skulle bryta mot reglerna. Det handlar om att köpa prylar från Kina via en "förmedlings-hemsida" där man kan få tag på datorkomponenter EXTREMT billigt i förhållande till vad det kostar i Sverige, skriver användaren Mansion.

"Fastnade inte i tullen"

Mansion är förmodligen inte medveten om att han, eller hon, nu är nära att skapa en forumtråd som några dagar senare har över 2 000 skrivna inlägg och 200 000 visningar. Det Mansion har upptäckt var en inte så genomtänkt rabattkodssatsning ifrån den populära shoppingappen Wish. Mansion fortsätter att förklara vad han snubblat över:

- Mina prylar "fastnade" inte i tullen så jag har inte betalat någon moms. Är det känsligt att tipsa om prylar som köpes på det sättet? Skall sägas att även om jag hade betalat moms hade jag sparat nästan 50 procent oavsett, säger Mansion och fortsätter:

- För att precisera lite vad det handlade om i mitt fall så betalade jag runt 4 000 kronor för ett nytt GTX 1080Ti.

Det Mansion talar om är ett grafikkort till en dator och en modell som går loss på runt 8 000 kronor i Sverige. Via en rabattkod på Wish har Mansion fått nära 50 procent i rabatt. Men det kommer snart att bli ännu billigare, visar det sig.

Rabattkod på 50 procent

Inte oväntat är det fler datorentusiaster som vill spara 4 000 kronor och diskussionen kring Mansions inlägg tar minst sagt fart. Mansion avslöjar i alla fall tricket för att få hem grafikkort för halva priset ifrån Kina:

- Det som gör korten billiga är att Wish sedan en tid tillbaka skickade ut rabattkoder till nyregistrerade medlemmar där man fick 50 procent rabatt vid sitt första köp. Dessa koder består dock utav endast gemener och lägger man några minuter på att ändra lite på en använd kod (brukar räcka att byta ut de tre sista bokstäverna) löser man ganska snabbt en unik 50 procent-rabattkod för eget bruk, skriver Mansion i ett efterföljande inlägg.

Det är kanske nu vi ska berätta att Sweclockers har, enligt Ocasts statistik, över 400 000 unika besökare i veckan.

En hel del användare börjar i alla fall experimentera med rabattkoderna och det verkar inte vara speciellt svårt att skapa en ny fungerande kod att använda vid beställning. Det är dock svårare att nå upp till 50 procent, många koder ger istället mellan 10 och 40 procent i rabatt.

Grafikkort är inte det enda

Det är dock mest en fråga om uthållighet och de flesta verkar till slut lyckas nå halva priset. Vissa duktiga rabattkodshackare verkar även lyckas passera det gyllene målet på 50 procent och får ytterligare en rabatt på 5 procent, alltså en total rabatt på 55 procent. Det verkar även i vissa fall vara möjligt att uppnå 60 procent.

Mitt i vad som alltså kommit att kallas Wishfrenzyn konstaterar en forumanvändare:

- Kan detta verkligen stämma? I så fall finns ju Oneplus 5, fina Xiaomi-mobiler etcetera. Också till helt sjuka priser!

Grafikkort är alltså inte det enda som beställs hem, även om det verkar vara bäst deal på just dessa produkter då de är dyra världen över, även i Kina. En dag senare konstaterar en annan användare:

- Är Wish så jäkla stort att dom inte bryr sig om dom förlorar 200+ dollar på en beställning?

"Gick igenom nästan 600 koder"

Jo, Wish bryr sig visar det sig snart. De må vara stora men 4 000 kronor i rabatt, eller mer, funkar inte i längden. Speciellt inte om tusentals svenska datorentusiaster missbrukar ens rabattkodssystem.

Med tiden verkar det bli svårare att hitta de gyllene koderna:

- Jag gick nog igenom nästan 600 koder innan jag fick en 50%-kod. Kaos. Nästan så att det inte var värt det. Höll på i typ en timme, tur att man kan sitta och titta på roligare grejer samtidigt, skriver en användare.

I Sverige tillhandahåller Klarna betallösningen för Wish vilket verkar göra att få har problem med att slutföra ett köp på ett grafikkort för flera tusen kronor, eftersom de via Klarna förstås inte betalar något förrän de tagit emot kortet.

"Säkert uppemot 1 000 personer"

Bara de första dagarna inkommer hundratals om inte tusentals inlägg i Wish-tråden på Sweclockers, som nu har blivit en egen diskussionstråd. Endast en dag efter det första inlägget så konstaterar dock en användare:

- Lade en beställning med 50 procent, men tror inte det finns en chans att det kommer skickas. Vid det här laget har väl säkert uppemot 1 000 personer lagt beställning, så deras lager lär vara slut - och stor risk att de fyller på för att lämna iväg dem för halva priset.

Många verkar inte heller vara speciellt återhållsamma i sitt Wish-shoppande:

- Jag köpte tre stycken, satan vilken deal!

"Kinesiska maffian tvättar pengar"

Andra rapporterar att de beställt så mycket som fyra grafikkort för tiotusentals kronor. Faktum är dock att många får leveransbesked.

- Verkar ju som dom skickar iväg dom då. Jag fattar inte vem det är som får ta förlusten. Dom kan ju inte precis tjäna på att sälja grafikkort för 3 300 kronor som är värda runt 8 000, skriver en användare.

- Hur FASIKEN kan alla dessa graffekort vara så billiga? Borde inte företaget gå i konkurs då? Detta måste vara lite för bra för att vara sant. Litar ni verkligen på dessa företag? Det här måste vara antingen scam eller ett sätt för kinesiska maffian att tvätta pengar.

Någon dag efter att köpfesten börjat kommer rapporter in om order som försvinner och order som stängs eller annulleras. Användare hade förstås även tidigare förutspått att de snart skulle få se “en mängd avbrutna ordrar från Wish”.

De som beställt eller vill beställa rapporterar nu en massa konstigheter ifrån Wish olika system och det är uppenbart att något händer i bakgrunden. Wish försöker få bukt med dessa, förmodligen tusentals, svenska datorentusiaster som vill ha billiga grafikkort.

"Någon springer till Aftonbladet"

En lösning verkar vara att låsa alla konton som missbrukar rabattkodssystemet, så att dessa inte längre kan handla. Många order verkar även annulleras vilket också resulterar i att ingen Klarna-faktura skapas och produkterna står som återbetalda.

- Haha vadfan? Känns som Wish dragit en massiv banhammer på hela Sweclockers? skriver en användare i tumultet.

Många försöker kontakta Wish kundtjänst men det leder bara till automatiserade svar, som inte klargör något om vad som pågår. Flera är även riktigt sura för att de inte verkar få sitt grafikkort, med över 50 procent i rabatt.

- Herregud! Den här tråden är bevis på att "humanity is doomed", konstaterar en användare.

- Är väl bara en tidsfråga innan någon här springer till Aftonbladet och ger dom en riktig snyfthistoria över hur deras vilda chansning inte resulterade i 60 procent rabatt för ett grafikkort från Kina, skriver en annan.

Nu kommer dock det intressanta. Order där kunderna fått besked om att varorna har skickats blir även de markerade som återbetalda.

- Alla mina varor som stått som skickade i 2 dagar blev återbetalda med. Inte förvånad dock.

- Fick både grafikkort och mobiltelefon (OnePlus 5) återbetalat.

Rabattgräns införs till slut

En annan användare skriver poetiskt:

- Vi dansade en sommar gubbar, knäckte nästan Wish på egen hand men föll på målsnöret. Låt oss nu insupa förlustens bittra eftersmak och tillsammans finna nästa "too good to be true".

Utöver att stänga konton och att återbetala produkter så inför Wish även en rabattgräns på 20 dollar, eller runt 170 kronor. Du kan alltså nu bara få rabatt på upp till 20 dollar som max, även om produkten kostar flera tusen.

Sagan är dock inte över här. De som kom in tidigt i köpfesten fick hem sina grafikkort, men verkar också ha fått betala det utlovade priset för dem. Vissa av dem som hamnat mittemellan nedstängningen av de gyllene rabattkoderna och början av köpfesten har dock fått en ännu bättre deal, visar det sig.

"Varje dag kommer det saker i brevlådan"

Många som fått se sina produkter bli återbetalade får nämligen hem varorna ändå. De kinesiska säljarna verkar alltså inte ha fått memot av Wish och därför helt enkelt skickat ut produkterna. Dessa kunder behöver nu inte betala något alls men får ändå julklappar i brevlådan. En användare konstaterar glatt:

- Varje dag kommer det hem saker i brevlådan som jag beställde för cirka två veckor sedan. Sjukt att detta inte kostar ett skit.

En annan skriver:

- Fick kontot spärrat, beställningen avbruten och pengarna tillbaka. Men ändå - idag fick jag en avi och hämtade ut ett grafikkort. Undrar om resten kommer?

"Då skulle man beställt ännu fler saker"

I vad som av en användare kallas “Sweclockers mest hypade tråd genom tiderna” så växer även avundsjukan fram då vissa får hem gratis grafikkort för flera tusen kronor, medan andra varit för sena till köpfesten. Bilder på grafikkorten läggs även upp i tråden, vilket verkar irritera ytterligare.

- Fan vad folk är gamiga, pinsamt. Beställer grejer, makulerar ordrar för att sen veta att grejerna ändå kommer. Såna snuskiga människor det finns, gör ni så i vardagen också eller bara bakom datorskärmen? Riktiga drägg, skriver en upprörd användare.

En annan svarar:

- Det var ingen som visste att produkterna skulle skickas trots att ordrarna blev makulerade. Hur skulle man veta det i förväg menar du? Det var ingen som visste det nämligen, utan folk beställde saker för halva priset för att man inte hade något att förlora, i bästa fall trodde man att man kunde få ett grafikkort för halva priset, det var INGEN som räknade med att få skiten gratis... Om man visste det skulle man beställt ännu fler saker... Även om man visste det så kan du inte skylla på kunderna, inte deras fel att Wish inte kan hantera sina beställningar.

Här slutar dock sagan. Hur många som fått gratis grafikkort eller grafikkort till halva priset via Wishfrenzyn vet vi inte, men en gissning är att det i alla fall handlar om hundratals.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se