Tidigare i år gick Kalmar ut med siktet inställt på att bli bäst i landet på e-handel. Med hjälp av en miljonsatsning där Kalmar Science Park, regionförbundet och Kalmar kommun ingår, hoppas man kunna lyfta fram regionens e-handel.
Totalt rör det sig om en siffra runt sex miljoner som bland annat kommer att gå till månatliga träffar, utbildningar, kompetensutveckling, e-handelsdagar och samverkan med Linnéuniversitetet.
I förra veckan hade det nya e-handelsklustret i Kalmar bjudit in europaparlamentarikern Cecilia Wikström, som bland annat jobbar med att förbättra villkoren för e-handlare. För tillfället arbetar hon i Bryssel med att ta fram en ny köplag som ska göra det enklare att sälja varor på export över nätet.
– Jag vill skapa möjlighet för konsumenter att välja bland varor från hela Europas marknad och underlätta för småföretagare att billigt, snabbt och enkelt kunna sälja sina varor tvärs över hela Europa, säger Cecilia Wikström till tidningen Barometern.
Majoritet vill sälja utanför Sverige
Enligt en rapport från EU-kommissionen är 74 procent av Sveriges företagare intresserade av att sälja sina varor över hela Europa, om det finns ett gemensamt köpesavtal.
– I dag skiljer det sig en hel del i exempelvis betalningsrutiner. Det kommer att bli viktigt att hitta en gemensamhet i detta för att underlätta näthandeln, säger Wikström som påpekar att det nya gemensamma köpesavtalet även ska stärka konsumentskyddet.
Till skillad från i dag ska kunden inte bara kunna erbjudas en kostnadsfri reparation inom en rimlig tid om en vara är defekt. Kunden ska även kunna välja att få den ersatt med en ny, köpa den till nedsatt pris eller kunna ångra sitt köp.
Samtidigt pågår ett arbete för att ta fram en gemensam lagstiftning kring gränsöverskridande leveranser inom EU. I december förra året lade EU fram en grönbok (påbörjan till lag), och för bara några veckor sedan ställde sig Riksdagen och Trafikutskottet positiva till en översyn av EU-leveranserna.
Källa: Barometern