ANNONS

Elsäkerhetsverket varnar efter Wish-hysterin

Elsäkerhetsverket varnar efter Wish-hysterin

Snåla inte på laddaren.

ANNONS

Svenskarna älskar att e-handla från andra länder och Kina har blivit en av favoriterna, något som bland annat satte PostNord på prov under julhandeln.

LÄS ÄVEN: Kommer PostNord att överleva Kinaposten?

Utöver att PostNord får svårt att planera sin bemanning, att e-handlare tvingas subventionera sina kinesiska konkurrenter, och att staten förlorar miljardbelopp så finns det fler problem med Kinaposten och produkterna som flödar in över vårt avlånga land.

LÄS ÄVEN: Svenska staten förlorar upp till en miljard på Wish-hysterin

SvD har bland annat lyft den livsfarliga elektroniken från Kina. Det är Elsäkerhetsverket som nu varnar för farliga julklappar. Myndigheten pekar inte ut just Kina men det är uppenbart att det stora inflödet av paket från utlandet oroar myndigheten.

Om konsumenten har köpt produkten från en svensk e-handel är det förstås det svenska företaget som är ansvarigt för elsäkerheten. Värt att nämna här är att inga produkter får säljas med en adapter som kopplar om ifrån en annan typ av stickpropp till en svensk variant, det vill säga en så kallad EU-plug.

- Produkter som kräver användning av reseadapter för att kunna användas i svenska hushåll uppfyller inte kraven i ELSÄK-FS 2015:1 och får därmed inte säljas i Sverige. Detta innebär i klartext att produkter med stickproppar för till exempel det brittiska, polska och schweiziska systemet inte får säljas i Sverige samt att uttag enligt dessa system inte heller får säljas i Sverige, skriver myndigheten på sin sajt.

Vill man som svensk e-handlare importera produkter från Kina och sälja till svenska konsumenter ska man begära en EG-försäkran av leverantören. CE-märkningen som ofta finns på produkterna behöver nämligen inte vara legitim.

LÄS ÄVEN: Fidget spinners fast i tullen: "Har missat att det är en leksak"

Om konsumenten själv importerar produkten, ifrån till exempel Kina, är det dock denne som är ansvarig för elsäkerheten. Elsäkerhetsverket varnar därför konsumenter för att direktimportera billiga elprodukter utan korrekt märkning.

- Man har ett enormt ansvar att se till att prylarna är säkra att använda. Bor man i en villa, bostadsrätt eller hyresrätt är man anläggningsansvarig och då ska man ha koll på alla prylar man stoppar in i väggen, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket, till Svenska Dagbladet.

Produkter som Elsäkerhetsverket anser vara extra farliga är alla former av ljuskällor och billiga laddare, till exempel för mobiltelefoner. Martin Gustafsson pekar på det dumma i att köpa en billig laddare som potentiellt kan förstöra en mobiltelefon för flera tusen kronor. Men det värsta är förstås om produkten orsakar en brand eller personskada.

LÄS ÄVEN: E-handlare hålls ansvariga för exploderande hoverboards

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap