Efter att Amazon tillkännagivit att de vill köpa matkedjan Whole Foods för över 13 miljarder dollar så har flera kritiska röster höjts. Även om Amazon inte har speciellt stor del av marknaden inom dagligvaror så anses e-handlaren vara monopolistisk inom andra områden.
Det är helt enkelt flera som anser att köpet borde stoppas och trycket ökar nu på USA:s regering att starta en undersökning kring affären. Whole Foods aktieägare har även lagt in en stämning för att stoppa affären och fackförbund har skickat in klagomål till myndigheten FTC (Federal Trade Commission).
Alla är helt enkelt inte nöjda och nu ansluter en till aktör i rösterna mot förvärvet. Konsumentorganisationen Consumer Watchdog har nämligen anmält Amazon till FTC för prisfusk och begär att köpet av Whole Foods stoppas tills dess att problemet har lösts.
Referenspriser som inte funnits
Det som Consumer Watchdog har gjort är att undersöka 1 000 produkter på Amazons sajt. De har då funnit att 61 procent av produkterna som anger ett referenspris, i jämförelse med det aktuella nedsatta priset, har varit högre än Amazons tidigare pris.
Majoriteten av referenspriserna ska alltså inte representera priset som funnits tidigare, inom en period av 90 dagar. Ett problem som även lyfts i Sverige där Konsumentverket planerar att ta en e-handlare till domstol kring missvisande referenspriser.
"Consumer Watchdog har helt fel"
Amazon håller inte alls med Consumer Watchdog och anser att de hela tiden kontrollerar så att referenspriserna reflekterar tidigare priser hos Amazon och andra återförsäljare.
- De slutsatser som Consumer Watchdog har nått är helt fel. Vi validerar referenspriserna från tillverkare och säljare mot faktiska priser som nyligen hittats på Amazon eller hos andra återförsäljare, kommenterar Amazon till Reuters.
E-handlaren har tidigare utretts för liknande prisfusk i Kanada vilket ska ha slutat med böter på en miljon kanadensiska dollar. Frågan nu är förstås om Consumer Watchdogs klagomål kan stoppa köpet av Whole Foods, eller några av de andra aktörerna som försöker stoppa det. FTC:s riktlinjer ska i alla fall varna för att använda uppblåsta listpriser för att få det aktuella priset att se ut som ett fynd.
LÄS ÄVEN:
Varför Amazon gjorde sitt största förvärv någonsin
Amazon köper jätten Whole Foods för 120 miljarder kronor