ANNONS

De digitala mynten blir en del av E-handeln

De digitala mynten blir en del av E-handeln

Bitcoinsagan fortsätter rulla i media med nya inlägg i princip varje dag. Att folk spekulerar i valutan och fortsätter bryta Bitcoins med sin elektricitet och datorkraft i utbyte är inget nytt. På senare tid har vi dock även sett valutan bryta sig in i e-handeln. En utveckling som kan vara det som behövs för att Bitcoin skall tas på allvar.

ANNONS

I början av 2012 lyfte vi för första gången de digitala kontanterna Bitcoin. Det var när plattformsleverantören Textalk valde att införa stöd för dem efter att deras VD läst en artikel i Scientific American om valutans potential.

Sedan dess har valutan formligen exploderat i värde och vissa dagar är en Bitcoin värd över tusen dollar. Värdet åker nämligen bergodalbana och kan variera med flera hundra dollar från dag till dag. Det är lång ifrån en stabil valuta i dagsläget.

Denna fluktuation har dock inte hindrat flera e-handlare från att både fundera över och att införa stöd för valutan i sina webbshoppar. Den största av dessa är förmodligen amerikanska Overstock.com som redan första dagen de införde Bitcoin-stöd registrerade betalningar motsvarande ett värde av 130 000 dollar.

Inte bara amerikanska nätbutiker

Det är inte bara amerikanska nätbutiker eller stora jättar som Overstock som stödjer den digitala valutan. Textalk som var tidigt med på banan meddelar att ett tiotal nätbutiker fått beställningar betalda med Bitcoin.

En svensk butik som inte använder Textalk men som själva infört stöd för Bitcoin är vuxenbutiken MaxKlimax.

– Jag har valt att erbjuda mina kunder att betala med bitcoins. Bitcoins är en trend som bör uppmärksammas mer. Idag kan man handla sexleksaker på MaxKlimax.se och betala med Bitcoins, säger Bashar Mansour, ägare till MaxKlimax, som också står för utvecklingen.

Att en butik som säljer sexleksaker inför stöd för Bitcoin är förstås även intressant med tanke på de svårigheter som dessa butiker möter hos betalförmedlare. Betalföretag och banker sätter ofta käppar i hjulet för de som säljer produkter relaterade till sex. Detta kanske kan leda till att vi kommer se fler vuxenbutiker införa stöd för Bitcoin i framtiden.

Datorbranschen gillar Bitcoin

En annan bransch som visat intresse för den digitala valutan är datorbranschen. Häromdagen gick den prisade nätbutiken Inet ut med att de funderar över att införa stöd för Bitcoin. Datorentusiaster är nämligen en grupp som förmodligen sitter på en hel del av dessa virtuella mynt. Inet meddelar i alla fall att de ser en stor efterfrågan på datorer som används för "mining", det vill säga att generera Bitcoins med hjälp av datorns beräkningskraft.

Inets primära målgrupp är alltså öppna för att använda Bitcoins och nu överväger nätbutiken att införa stöd för dem.

För att ta emot de digitala mynten i en nätbutik använder man enklast en växlingstjänst och MaxKlimax använder sig av Bitpay för att växla Bitcoin till en annan valuta. Samma tjänst planerar Inet att använda om de öppnar upp för Bitcoin-betalningar. MaxKlimax skall dock inte direkt växla mynten till svenska kronor utan väntar till kundens öppet köp är förbi och köpet är säkrat.

Riskfritt verkar vara normen

Inet säger sig dock vilja köra helt riskfritt med tanke på valutans snabba värdeförändring, och kommer i så fall växla direkt. Vilket är precis samma metod som Overstock.com valt att använda, de växlar direkt till dollar vid slutförd transaktion.

Dessa är inte de enda e-handlarna som börjat ta emot Bitcoins som betalning. En annan stor amerikansk nätbutik är TigerDirect som likt Inet kränger datorprylar och där kunderna förmodligen är beredda att punga ut sina hårt kalkylerade Bitcoins.

Vad betyder då detta införande av Bitcoins i utländska och svenska nätbutiker? Enligt rapporter som analyserat den digitala valutan är det som fattas att Bitcoin faktiskt börjar användas i handeln. Detta sägs hjälpa till att stabilisera valutan. Det är dagens spekulation i valutan som gör den så instabil.

Förbud och stölder

Samtidigt som många ser möjligheter med Bitcoins så vill andra begränsa dem. Medan ett fåtal nätbutiker experimenterar med valutan har vi fått se flera länder begränsa eller förbjuda dess användning. Det har även rapporterats om stora stölder av Bitcoins, oseriösa växlingstjänster och tjänster som blivit hackade.

Var Bitcoinsagan kommer att ta oss är ännu oklart. Det verkar dock som att valutan är här för att stanna. Och det kan vara e-handlarna som slutligen gör den användbar på riktigt genom att ta Bitcoin in i den verkliga handeln och ifrån den fladdriga spekulation som just nu pågår.

En bit på vägen

Vi är inte där idag men allting har sin början och kanske är det nu. Det vi skrev för två år sedan känns i alla fall fortfarande relevant:

"Vi tror inte att Bitcoin är framtidens betalsätt men det vore kul om det kunde växa sig stort och bli ett komplement på den digitala scenen för betalningar. Vi gillar att Textalk uppmärksammat denna valuta och vågat ta steget att införa den. Dagen då vi kan slänga upp den virtuella hundralappen på disken känns faktiskt e-handeln mer komplett."

Det roliga är förstås att vi idag kan slänga upp den virtuella hundralappen även om det inte är i speciellt många nätbutiker, ännu.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se